ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Fabio Civitelli

fabio-civitelli

Kako ukratko predstaviti Fabija Civitellija?

Ovaj talijanski strip-autor najdraži mi je crtač u vrhunskoj crtačkoj postavi autora Texa Willera, još od vremena Dnevnikovih izdanja ZS 921-923, kada sam počeo zapažati da je crtač upravo te epizode nešto izuzetno! Te izmjene crnog i bijelog na vinjetama, lica puna emocija – na svakog moraju ostaviti dubok dojam.

Fabio Civitelli rođen je 9. travnja 1955. godine u Lucignanu, gradiću u provinciji Arezzo, u poznatoj talijanskoj regiji Toskani. Od malih nogu očaran je stripovima; prema vlastitim riječima već u ranoj dobi volio je čitati Kapetana Mikija, Bleka i Texa. Tijekom odrastanja prestao se zanimati za Mikija i Bleka, no Tex je ostao Civitellijevo omiljeno štivo sve do danas!

Kako je počela njegova crtačka profesija? 1974. godine, u dobi od 19 godina, dobiva priliku raditi u dizajnerskom studiju Graziana Orige, crtajući strip Lady Dust. Surađuje i s drugim tadašnjim izdavačima, kao što su Dardo, Edifumetto i Ediperiodici. Od 1977. godine radi za Universo, crtajući, između ostalog, seriju Doktor Solomon. Nakon kratkog rada na Marvelovu Spidermanu i Fantastičnoj četvorki, 1979. počinje njegova suradnja s poznatom izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore.

Prvi junak kojeg je crtao za SBE je Mister No, no radio je i na crtežu stripa Kubansko popodne po Ferrandinovu scenariju. I napokon, na osobni zahtjev Sergija Bonellija, 1984. godine prelazi u redove crtača Texa, gdje postaje jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih autora svima nam omiljenog rendžera. Njegova prva epizoda Texa, I due killer, prema tekstu Claudija Nizzija, objavljena je 1985. godine. Nakon toga nacrtao je još 14 regularnih epizoda, almanah iz 2005. godine te kratku priču Il Duello koja je 1998. objavljena u boji u magazinu Specchio. Zanimljivo je da je scenarij te kratke priče sâm napisao! Okušao se i na još jednom scenariju, u regularnom talijanskom broju 475/477 Il Presagio. Ovu je epizodu također sam nacrtao.

Upravo u ovom razdoblju Civitelli radi na dvije, mogli bismo reći, ‘obljetničke’ priče. Pri dovršetku je crtež specijalnog broja u boji, povodom 60. godišnjice pojavljivanja Texa na talijanskim kioscima. Ovaj broj trebao bi ugledati svjetlo dana u rujnu 2008. Iako je iznimno ponosan što je Sergio Bonelli baš njega izabrao za crtača ovog izdanja, svjestan je da to predstavlja i veliku odgovornost – takvu čast u Texovu staffu dosad su dobili tek ‘otac Texa’ Aurelio Galleppini te iskusni rutiner Giovanni Ticci. Nastaviti niz ovakvih legendi stripa zaista je velika čast, iako Civitelli, prema vlastitim riječima, i nije ljubitelj Texa u boji.

Zbog rada na ovom ‘specijalcu’ Civitelli je morao usporiti stvaranje tabli još jednoga posebnog broja. Naime, Civitelli radi crtež epizode koja predstavlja debi poznatog Gianfranca Manfredija u regularnoj seriji Texa. Crtež ove epizode trebao bi biti gotov sljedeće godine, kako bi stripovi bili objavljeni tijekom 2009. – obilježavajući na taj način još jednu obljetnicu, 25 godina Civitellijeva rada na Texu.

Civitelli je iznimno popularan među čitateljima, a isto tako i vrlo tražen, te rado viđen gost mnogih festivala stripa. Nakon Lucce i Torina u rodnoj Italiji, preko Portugala i drugih europskih zemalja, ove godine i mi u Hrvatskoj imamo čast da je jedan od glavnih gostiju MaFesta 2008. baš Fabio Civitelli. I zato, uživajmo u prekrasnim tablama i stripovima ovog virtuoza stripa!

Tomislav Dornik

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 55 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera