ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Alfonso Font

alfonso-font

Alfonso Font rođen je 28.08.1946. godine u Barceloni. Već kao tinejdžer započinje karijeru crtača u studiju tada najvećega španjolskog izdavača stripova Editorial Bruguere. Za mladića njegovih godina rad u takvom okruženju djelovao je inspirativno pa je neumorno crtao. Priliku dobiva u Selecciones Illustradas studiju za koga crta nekoliko storija o poznatim kriminalcima. To mu otvara vrata i na drugim tržištima pa realizira strip “Geminis” po scenariju Carlosa Echevarriae, 1974. objavljen u reviji “Virus”. Selidba u Pariz 1975. bila je logičan potez. Eksplozija strip izdavaštva nudila je velike mogućnosti autorima iz cijele Europe. Uskoro započinje suradnju sa scenaristom Patrickom Cothiasom. Rezultat je strip “Sandberg, padre e hijo”, 1975.-1977. objavljen u magazinu Pif - Gadget. Rad u okrilju kuće Ed. Vaillant omogućio mu je i suradnju sa Rogerom Lecureuxom, jednim od najtraženijih scenarista u to vrijeme. Nastaje album “Los robinsones de la tierra”, “Robinzoni zemlje”, objavljen osamdesetih u “Kondoru”.

Povratkom u Španjolsku, par godina kasnije, scenarist Victor Mora i Font stvaraju dva nova stripa: “Sylvestre” i “Tequila Bang”. Istovremeno surađuje i na izradi albuma “Jules Vernes En Bande Dessinee”. Pojava velikog broja novih revija ponukala je Fonta da se okuša kao kompletan autor. Za reviju “1984” nastaje serijal “Cuentos De Un Futuro Imperfecto”, “Priče o nesavršenoj budućnosti”, sastavljen od više nepovezanih priča koje nam donose ne baš blistavu sliku budućnosti. Grafički odrađene savršeno, prikazuju nam apokaliptične motive i priče prepune šokantnih moralnih stavova. Nemoguće je pročitati ovaj strip, a ne zapitati se čeka li nas nešto ovako u budućnosti. Danas, više od dvadeset godina nakon nastanka ovih priča, mislim da je Font bio veći vizionar nego što je i sam želio. Za ovaj rad dobiva nagradu C.A.H., a nagrađuje ga i revija “1984”. Istovremeno u magazinu “Creepy” objavljuje “Historias negras”.

Zaljubljenost u znanstvenu fantastiku u potpunosti dolazi do izražaja 1982. početkom serijala “El prisionero de las estrellas” (“Zarobljenik zvijezda”). Fantastika u punom smislu riječi. I po temi i po izvedbi. I dalje nam Font nudi standardnu, mračnu verziju budućnosti. Međutim ovdje je priča značajno kompleksnija, a “Zarobljenik zvijezda” proglašen je u godini objavljivanja za najbolji španjolski strip.

Paralelno započinje i suradnju na pokretanju projekta Rambla, revije za koju kreira još jedan uspješan serijal, Clarke & Kubrick”. Prvi album, “Agents tres spatiaux”, bio je niz priča koje su nas upoznale s dva, poprilično otkačena, lika. Svemirske lutalice, sudeći po imenima nije teško zaključiti na koga se aludira, vode nas kroz prostranstva svemira uz obilje dinamike i humora. Još uvijek pomalo karikirani crtež samo doprinosi neospornom šarmu i duhovitosti ovih naivnih veseljaka. Drugi, “Les tricheurs”, i treći, “Le maître de l'univers”, album ovog serijala ni za trenutak ne odstupaju od zacrtane putanje. I da ne zaboravim, sve se češće pojavljuju i ljepotice bujnih grudi u pripijenim, ako ih uopće i imaju, majicama, što je istinski Fontov trade mark, a upravo u to vrijeme izlazi i erotizirani album “Carmen Bond” (1985.).

U drugoj polovici osamdesetih pad interesa za stripovima SF tematike utjecao je i na promjenu Fontovih interesa. Pod utjecajem avanturističkih knjiga i priča 1985. kreira novi strip, “Jann Polynesia” koji naknadno, uz male modifikacije, postaje “Jon Rohner”. Isti lik, isto okruženje iz priča R.L. Stevensona i J. Londona, ali uz ozbiljniji koncept.

Nakon niza nabrojenih autorskih projekata ponovo obnavlja i suradnju sa Patrickom Cothiasom po čijem scenariju radi dva albuma serijala Alise Et Les Argonautes” (“La nuit du president i La souris verte”), a krajem osamdesetih kreće u realizaciju novog serijala, “Taxi”.

Sredinom devedesetih Font započinje seriju kratkih priča “Privado” o privatnom detektivu, a u suradnji s De Blasom nastaje policijska serija Negras Tormentas” čime zatvara krug vraćajući se na početak karijere kada je crtao uglavnom detektivske priče.

Međutim, izgleda da ono što važi za nogometaše i igranje u Italiji, važi i za crtače. Možeš biti slavan, ali poziv g. Bonellija se ne odbija... Ili ipak? Gospodin Bonelli priča kako ga je Font u stvari odbio bez obzira na pripremljeni govor kojim ga je trebao ponukati no suradnju. Razlog je bio vrlo jednostavan: prezauzetost drugim projektima. Međutim nakon par godina Font je inicirao ovu suradnju sâm se ponudivši talijanskom izdavaču. Izbor je pao na vestern. Tex, jedan od najpopularnijih likova stripa, predstavljao je izazov čak i umjetniku čiji su korijeni baš u vesternu.

I na kraju, spomenimo i rad na povijesnom stripu “Bri D'alban” te avanturističkom albumu “Les Mémoires d'un gentilhomme Corsaire”.

Renato Vladimir - Renky

 

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 53 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera