ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

David Lloyd

David Lloyd

Predstaviti cjelokupni opus Davida Lloyda, istinskog velikana devete umjetnosti, pomalo je pretenciozno i poprilično nezahvalno. O njegovu životu, radovima, stilu crtanja i karijeri od samih početaka pa sve do danas vjerujem da velika većina strip-zaljubljenika zna sve, no koliko nam je zapravo poznata Lloydova misao vodilja i inspiracija koje su ga vodile prema kreiranju svega što je do danas potpisao? Do odgovora na ovo pitanje nećemo ni pokušati doći, ne zbog bojazni da ga možda nećemo ni pronaći ili zbog eventualnoga praznovjerja da bismo mu time mogli narušili stvaralačku kreativnost, već zbog jednostavnog razloga što je to doista nebitno. Njegov opus je toliko višeslojan da je definitvno najbolja opcija da apsolutno svaki čitatelj njegove radove interpretira na sebi svojstven način.

Inače, David Lloyd rođen je 1950. godine u Enfieldu (sjeverni London). Ljubav prema crtanju osjetio je još kao dječak, kao i priliku da od te svoje strasti napravi karijeru. Na svom putu prema trijumfu doživio je i uspone i padove, no ni te negativne epizode nisu uspjele spriječiti ono što je Lloydu od prvog dana bilo suđeno, a to je planetarni uspjeh.

Kako sam kaže, najveći utjecaj na njega imali su Steve Ditko i dva strip umjetnika, tada manje poznata široj javnosti, Ron Embleton i John Burns, definirajući tako već u startu njegov izričaj, a prvi njegov zapaženiji rad bio je “Night Raven” kojeg je izdao Marvel UK.

Ubrzo potom dogodit će se suradnja između dvojice velikana. Naime, Lloydu će se pridružiti Alan Moore, a rezultat svega bit će “V for Vendetta”, jedan od najboljih stripova svih vremena i priča koja se smatra obaveznom literaturom za svakog iole ozbiljnijeg stripofila (na ovim prostorima moguće ju je nabaviti u izdanju Belog puta pod naslovom “V kao Vendeta”).

Priča je to o pravedniku i osvetniku, no ne superheroju, nego običnome čovjeku... Čovjeku iz naroda... Čovjeku kojeg svi mi krijemo u sebi i kojeg trebamo... I kojemu se nadamo u stvarnom životu... I s kojim se možemo poistovjetiti. Moore je radnju stripa smjestio u futurističku Englesku gdje misteriozni revolucionar i anarhist, poetičnog imena “V”, ima samo jednu misiju: uništiti totalitarni režim vlade i spasiti naciju od sigurne propasti, a za protivnika ima fašističku partiju “Norsefire” kojoj su se građani prisiljeni prikloniti jer suprotna opcija znači sigurnu smrt.

Vrtoglava popularnost koju je ovaj strip doživio ovjekovječena je i kroz filmsku adaptaciju 2006. godine. Kao i kod svake adaptacije te vrste, i ovdje je postojala bojazan u kolikoj će se mjeri “V” iz stripa uspjeti prebaciti na filmsko platno, no kako sam Lloyd kaže, vjerodostojnost kod ovoga filma može se procijeniti na otprilike 80%. Za nekoga sitnica, za druge dovoljno da se izgubi nota orginalnosti, a ovisno o tome jeste li osoba koja se iznad svega divi orginalnosti ili tolerirate i određene promjene u odnosu na strip-predložak, ovisit će i vaše simpatije spram filma.

Za adaptaciju scenarija i produkciju filma “V for Vendetta” pobrinuli su se braća (hm, tada su bili braća, a danas su brat i sestra) Wachowski (Matrix), redatelj je bio James McTeigue, a glavne uloge odglumili su Hugo Weaving (V), Natalie Portman (Evey) i Stephen Rea (Finch).

Osim s Alanom Mooreom Lloyd je surađivao s još mnogim poznatim imenima u svijetu stripa (Steve Parkhouse, Grant Morrison, Garth Ennis, Jamie Delano itd.), a autorski “Kickback” djelo je koje je njegov renome potvrdilo i u novome mileniju.

Kako i sami možete vidjeti, Lloyda se ne može vezati samo za jedno vremensko razdoblje, a ne može se ni reći jesmo li već vidjeli njegova najbolja djela, ili ona možda tek dolaze...  No ono što sa sigurnošću možemo kazati jest to da smo sretnici što ćemo ga imati priliku vidjeti i upoznati u Makarskoj!

Alen Mašić

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 53 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera