ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Adi Granov

Adi Granov

Kada mi je Dado Antunović iznenada javio da ću pisati tekst o Adiju Granovu, iste sekunde sam se zabrinuo. Čovjek koji je trenutačno prvi ili drugi najpoznatiji Sarajlija u svijetu stripa, dizajner za hollywoodsku tvornicu čarolije, crtač koji svake godine radi na sve značajnijim i složenijim projektima bio bi težak zadatak za bilo koga (nisam džabe drugi koji se ovog posla latio), no ovdje je ipak posebno značajna činjenica da je riječ o mome nekadašnjem sugrađaninu. Nismo baš išli u istu školu, ali tu smo odrasli, na i oko Koševa, u gradu iz kojeg moraš otići da bi postigao neki uspjeh.

Rođen je 11. siječnja 1977. godine u Sarajevu, gdje je pohađao osnovnu školu Miljenko Cvitković. Pred sami rat upisao je srednju Umjetničku školu, koju je nakon trećeg razreda morao napustiti. Zbog ratnog zla je u ljeto 1994. godine otišao u Zagreb, a već krajem 1995. putuje u Sjedinjene Države.

Naselivši se u Seattleu, država Washington, upisao je Art Institute i diplomirao na odsjeku grafičkog dizajna 1998. godine. Poslije je u Nintendu radio na više naslova kao koncept-dizajner, a potom je odlučio nastaviti samostalno. Tako je dobio priliku raditi s takvim američkim i svjetskim divovima kao što su Wizards of the Coast/TSR (za koje je ilustrirao i neke dodatke za Star Wars: Roleplaying game), Humanoids Publishing (Metal Hurlant definitivno nije mogao proći bez njegovog rada), Shadowrun Development, Devil’s Due, Dreamwave (gdje je radio mini-serijal NecroWar), Upper Deck i naravno Marvel Comics, s kojima je 2004. potpisao ekskluzivni ugovor nakon što je proglašen jednom od “najvećih svjetskih mladih nada”.

Možda najsretnija okolnost koja ga je zadesila na početku rada za Marvel je to što su mu kao scenarista dodijelili Warrena Ellisa, scenarističkog giganta koji se proslavio svojim radom na serijalima Planetary, Authority, Hellblazer i mnogim drugima. Iz te suradnje je 2005. godine proizašla mini-serija Iron Man: Extremis, ono što danas svi čitatelji Marvela smatraju kao šest brojeva koji su redefinirali ovaj lik za 21. stoljeće. Vizualni stil koji je koristio tamo naveo je producente i redatelja filma Iron Man Jona Favreaua da zaposle Adija oko dizajna filmskog odijela glavnog, ali i sporednih likova, poput Iron Mongera. Radeći u timu s Philom Saundersom i Ryanom Meinerdingom, Adi je stvorio opću vizualizaciju filma, čiji je uspjeh 2008. ponukao Marvel da već 2010. godine snime i Iron Man 2, ali i cijeli niz filmova koji tek trebaju izaći ove godine (Thor, Captain America: the First Avenger) i koji vode u konačnici k nečemu što smatram da će biti najveći blockbuster svih vremena, filmu Avengers (najavljen za svibanj 2012. godine).

Prije izlaska prvog filma, Adi je predložio redatelju Jonu Favreau da zajedno rade i strip. Iz te je suradnje 2008. proizašla Marvel Knights mini serija Iron Man: Viva Las Vegas, koja je izvan kontinuiteta glavnog serijala. To je do danas bio i zadnji kompletan strip serijal koji je Adi nacrtao. Osim brojnih naslovnica za serijale poput Agents of Atlas, razne verzije X-Mena itd., nacrtao je i dopunske kratke priče o Anti-Venomu Eddieju Brocku u Amazing Spiderman #568, te  osam stranica u Astonishing X-Men: Ghost Box #1 u kojem je, opet u suradnji s Warrenom Ellisom, poznate X-Men likove smjestio u Ameriku s početka 20. stoljeća.

U listopadu 2010. najavljena je nova mini serija Astonishing Captain America koju radi s engleskim scenaristom Andyem Diggleom (poznat po naslovima Daredevil, Hellblazer, Lady Constantine koji je crtao Goran Sudžuka, The Losers koji je i ekraniziran itd.) i koja treba izaći u ljeto ove godine. Naši čitatelji su odavno upoznati s tim što znači pridjev Astonishing kod Marvel naslova, te ćemo se tako i ovdje u pet sveski susresti s pričom koja nije tehnički izvan kontinuiteta glavne serije ali možda zanemaruje neke detalje, kao što je taj da Steve Rogers više ne nosi masku Kapetana Amerike, nego je to njegov bivši sidekick Bucky Barnes...

Adi Granov živi u Leedsu u Engleskoj, sretno je oženjen i trenutačno radi neke još uvijek tajne stvari za film Avengers, o čemu ćemo, sasvim sam siguran, puno toga doznati na ovogodišnjemu MaFestu.

Emir Pašanović

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 55 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera