ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Giancarlo Alessandrini

Giancarlo Alessandrini

Giancarlo Alessandrini rođen je u gradiću Jesi 20. ožujka 1950. godine. Diplomirao je na Institutu za umjetnost u Anconi, a stripom se profesionalno počinje baviti s 22 godine kada za Corriere dei ragazzi objavljuje priču “Il Cifrario del Maggiore Martin” po scenariju Mina Milanija. Nakon tog debija, svoj stripovski put nastavlja 1973. kada crta deset epizoda Anni 2000” koje također scenaristički potpisuje Milani, a dvije godine poslije i dvanaest epizoda stripa Lord Shark.

Te iste 1975. godine postaje član Giolittijeva studija te potpisuje nekoliko epizoda za britanski Fleetway. Paralelno s tim nastavlja suradnju s Corierre dei ragazzi te crta dvije epizode stripa Il Maestro za koje je scenarist, pogađate, opet Milani. Nakon određenih nesuglasica s urednikom, Alessandrini napušta Corierre dei ragazzi 1976. godine te se za Cosmopolitan prihvaća crtanja nekoliko epizoda Eve Kant, životne družice legendarnog Diabolika. Serijal je scenaristički potpisao Alferdo Castelli i to će označiti početak suradnje ove dvojice iznimnih autora. Njih dvojica 1976. potpisuju i ”L'uomo di Chicago” za SBE, a 1978. rade na avanturama Allana Quatermaina za izdavačku kuću Mondadori.

Od 1977. do 1980. Alessandrini je nacrtao šest epizoda Kena Parkera, a scenarij za svih šest napisao je legendarni Giancarlo Berardi. Riječ je o epizodama “Krvave zvijezde” (KP LIB/FIB 6), “Kitolovci” (KP LIB/FIB 9), “Ranchero” (KP LIB 14), “Santa Fe express” (KP LIB 18), “Dan kada je gorjela Chatanooga” (KP LIB 22) i “Slučaj Olivera Pricea” (KP LIB 28). Razdoblje je to za koje će Alessandrini poslije reći da mu je bilo naporno zbog ogromnih Berardijevih zahtjeva, ali isto tako i razdoblje u kojem je naučio paziti na detalje i sitnice u crtanju stripova. Potom nakratko radi za katolički tjednik Il Giornalino za koji je nacrtao nekoliko epizoda iz serijala “Ai confini dell'avventura” i “Storie di tutti i tempi”. Nakon toga, 1981. godine, s Claudijem Nizzijem kreirat će serijal Rosco & Sonny, a kao zanimljivost možemo izdvojiti da je lik Sonnyja stvorio po sebi.

Polako dolazimo do godine koja će biti prekretnica u njegovoj karijeri. Naime, u travnju 1982. Sergio Bonelli Editore u Italiji objavljuje prvi broj Martina Mystèrea po scenariju Alfreda Castellija. Strip je to po kojem će Alessandrini ostati zauvijek zapamćen jer je do danas nacrtao apsolutno sve naslovnice za regularnu seriju, specijalne brojeve, maxi izdanja, gigante (osim za posljednji broj, jer od 13. MM giganta crtač epizode ujedno sam crta i naslovnicu), almanahe te spin-off izdanja poput Zone X i Priča iz baze Drugdje, a ujedno je i autor velikog broja tih epizoda od kojih bih posebno htio istaknuti “Ljude u crnom” (MM LIB 1), “Osvetu boga Ra” (MM LIB 2), “Mač kralja Arthura” (MM LIB 10) (možda i najbolju Martinovu priču svih vremena), “Povratak Kundingasa” (MM LIB 22) te genijalni prvi gigant “Tajna Svetog Nikole” (MM LIB GIG 1).

Ukratko, svima je jasno da je Alessandrini prva violina Martina Mystèrea jer sve ove navedene epizode spadaju u sam vrh (ili čak i na sam vrh!) priča o Detektivu nemogućega, a još jedan dokaz tome je i činjenica da je i sam Castelli Alessandriniju uvijek na crtanje povjeravao najvažnije epizode serijala.

U Alessandrinijevu izričaju jasno se vidi utjecaj Pratta, Di Gennara i Uggerija. Njegov crtež je elegantan, originalan i detaljan, a jasne crte perfektno dočaravaju svijet Detektiva nemogućega, omogućavajući tako čitatelju da se savršeno stopi sa svijetom misterija i avantura.

Godine 1990. Alessandrini crta “L'Uomo di Mosca” za magazin Torpedo. Njegova maestralnost nije prošla nezapaženo ni u Francuskoj, gdje je izdavačka kuća Bagheera otkupila prava za francusko tržište, a 1991. on i Dal Prà potpisuju “Anastasiju Brown” za magazin Comic Art. Godinu dana poslije Alessandrini dobiva nagradu Yellow Kid za najboljeg crtača godine.

Alessandrinijev prvi solo uradak, niz kratkih priča pod nazivom “Fatti e misfatti Planet Arium”, objavljen je 1992. u Comic Artu, a 1993. crta tri epizode Indiane Jonesa ponovno za Bagheeru. Početkom 21. stoljeća slijedi “Outremer”, za koji je scenarij napisao Vincenzo Beretta, a 2004. po scenariju Paole Barbato crta gigant Dylana Doga pod nazivom “Bezimeni” (DD LU GIG 2). Kad smo već kod giganata, neophodno je spomenuti kako je sam Sergio Bonelli Alessandriniju ukazao veliku čast odabravši ga za crtača Texonea “Zlatni kanjon” (TEX SA GIG 16) koji je u Italiji premijerno objavljen 2006. godine.

Alessandrini danas živi u gradiću Falconara pored Ancone sa suprugom Luisom. Rijetko odlazi u Milano pa tako crteže najčešće šalje poštom i možda taj podatak najbolje pokazuje o kakvoj je osobi riječ. Upućeni kažu da je jako susretljiv te stoga na MaFestu možemo očekivati mnoštvo crteža iz njegova pera koji će ostati kao trajna uspomena brojnim stripofilima koji će doći uživo vidjeti i čuti ovoga iznimnog umjetnika koji 2012. godine obilježava 40 godina profesionalne karijere i za kojega je Alfredo Castelli rekao da igra iznimno važnu ulogu u evoluciji strip umjetnosti u posljednjih 15 godina...

Igor Tamim

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 52 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera