ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Lola Airaghi

Lola Airaghi

Ako se za nekoga može kazati da crta stripove, to jest da komunicira i izražava se crtežom oduvijek, onda je to Eleonora Lola Airaghi.

Njeni prvi stripovski pokušaji datiraju iz pete godine života kada je zalijepila tridesetak listova na kojima su bili crteži životinja u parku, a drugi pokušaj bio je već malo ozbiljniji. Naime, s devet godina je prenijela u formu stripa cijeli “Dnevnik Ane Frank”.

Kao slijed svega toga, počela je pohađati školu crtanja stripa gdje je naučila kako se strast pretvara u posao, a potom je zajedno s Annom Lazzarini i još nekim prijateljima osnovala “Studio Ballon” gdje je ostala do rođenja kćeri Morgane.

Nakon nekoliko različitih poslovnih iskustava shvatila je da se želi potpuno posvetiti stripu te tako već trinaest godina surađuje s izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore gdje je proživjela mnogo toga, a između ostalog i rodila sina Yanna.

Lolin početaka rada za SBE (1998.) vezan je uz Legs Weaver i epizode redovnog serijala Operazione Striker” (33), “Love story” (42), “Quinto: non uccidere” (80) te specijalac Speciale Legs e le Paladine 2: Il ritorno dei demoni.

Četiri godine poslije (2002.) Lola prelazi u Brendonov staff i potpisuje epizode Amore e tenebre” (28), “Al di là dell’universo” (30), “Regali dall'inferno” (35), “La porta dell'incubo” (46), “Dal sogno alla morte” (70) i Il mistero dell'acqua” (78).

Osim rada na Legs i Brendonu, treba naglasiti da je Lola i autorica jedne od priča u najnovijemu colorfestu Dylana Doga pod naslovom “La predatrice”, a ilustrirala je i knjigu “Il paradiso delle trottole” s kojom ide i CD benda “Putiferio”.

Geppo, Čelična Kandža, Mickey Mouse, i generalno sve iz strip-magazina “Linus”, bili su likovi koje je obožavala u djetinjstvu, a poslije je otkrila Dominga Mandrafinu! Očarao ju je ugođaj na njegovim tablama jer je bio pomalo noir, a pomalo sjetno-ironičan... Jednom rječju: prelijep!

Od ostalih uzora koji su definirali njen crtački izričaj vrijedi spomenuti Vittorija Giardina i Mila Manaru. Što se stripova u boji tiče, Bilal i Loisel su za nju alfa i omega svega. Očarana je i radom dvojice bonellijevaca - Bruna Brindisija i Roberta De Angelisa - a crno-bijela rješenja Mikea Mignole naprosto je očaravaju. Da bismo u potpunosti okarakterizirali Lolu, neophodno je spomenuti i njenu ljubav prema slikarstvu (Klimt) i filmu, a posebno prema svemu što nosi potpis Federica Fellinija i Tima Burtona.

U početku njenog strip stvaralaštva table su joj bile pune, tj. čak i prepune detalja. Sve što je crtala bilo je prepoznatljivo, no djelomice ipak nauštrb ugođaja. Dodatni problem bilo je smanjivanje prilikom tiska na klasični Bonellijev format tako da njeni crteži nisu uvijek izazivali željeni učinak.

Zbog svega toga odlučila je promijeniti svoj pristup i učiniti ga učinkovitijim. Njeni sadašnji likovi imaju savršen oblik, ali i funkcionalnost koja pojačava osobine lika i same priče, a ugođaj je znatno življi i topliji. Osim toga, Lola konstantno pokušava zadržati određenu bajkovitu gotičku aureolu i da se primijetiti da voli priče sa sretnim krajem, a na njenim glavnim likovima jasno se može vidjeti na prvi pogled bude li u čovjeku naklonost ili nepovjerenje.

Što se njenih ostalih aktivnosti tiče, Lola se već dvije godine bavi jednom alternativnom vrstom kazališta temeljenog na improvizaciji osjećaja prilikom slušanja glazbe puštene na playback, a ne smijemo zaboraviti spomenuti ni knjige, konferencije i seminare na temu alternativne energije, spiritualnosti, astrologije i tarota.

Sve u svemu, jako zanimljiva osoba ova Lola...

Darijo Antunović

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 56 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera