ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Pasquale Frisenda

pasquale-frisenda


Pasquale Frisenda - (Italija) (Magicni Vjetar, Tex, Dylan Dog)

Majstor kojega je vrijedilo čekati

Pasquale Frisenda crtač je stripova koji živi i radi u Italiji, rođen 8.1.1970. u Milanu, prihvaćen i opće poznat po radu na nekoliko iznimno jakih Bonellijevih serijala: Kenu Parkeru, Magičnom Vjetru, Texu i Dylanu Dogu.

Otkada zna za sebe, kao i svaki pravi Talijan, čita stripove. Njegovih idoli iz najranijih dana su nezaobilazni Tex i Zagor te potom nakon nekog vremena Mister No, Martin Mystere i naravno, Ken Parker, strip na kojem će godinama poslije i “diplomirati”. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih u velikoj mjeri gutao je i Marvelove naslove te otuda vjerojatno i zanimanje i tolika ljubav prema crtanju stripova. Crtački uzori su mu Gino D' Antonio, Renzo Calegari, Sergio Toppi, Attilio Micheluzzi, Roberto Diso, Magnus, Ferdinando Tacconi... i naravno Ivo Milazzo s kojim je surađivao od samog početka svoga crtačkog opusa u Ken Parker Magazineu. Od netalijanskih autora tu su Moebius, Alberto i Enrique Breccia, Hermann, Juan Jimenez, Font, Bernet, Caniff, Eisner i drugi. Utjecaj svakog od njih djelovao je na formiranje njegove vizije crtanja te naposljetku na njegov vlastiti crtački stil.

Zavrtimo sad malo vremeplov unazad... 1986. je godina. Formalno obrazovanje stekao je pohađanjem tečaja ilustracije i stripa Castello Sforzesco u Milanu. Nekoliko godina kasnije, zahvaljujući kontaktu sa Studio Comixom Carla Ambrosinija, Giampiera Casertana i Enee Riboldija (koji mu je sredio kolega Pasquale Del Vecchio s kojim je pohodio tečaj) započinje suradnju s revijom “Cyborg” u Star Comicsu gdje radi unutarnje ilustracije na prva tri izdanja revije. Istovremeno započinje i rad na svojemu prvomu crtačkom radu, stripu pod nazivom “Tenebra” po scenariju Michelea Masiera.

Veliki skok događa se 1992. godine kad ulazi u tim crtača proslavljenog Kena Parkera. Naime, u razdoblju rada za reviju Cyborg, Frisenda je saznao da Berardi i Milazzo (još 1991.) spremaju ponovno raditi svog Parkera za kioske. Šalje četiri testne table bez nekih velikih nadanja no ubrzo dobiva poziv za suradnju od samog Milazza kojega su te 4 crno-bijele table baš zainteresirale. Seli se u njihov studio u Chiavari te zajedno sa svojim suradnicima Goranom Parlovom, Massimom Bartolottijem, Giuseppeom Barbatijem i Laurom Zuccheri crta nove nastavke Kena Parkera. Prva epizoda koju je potpisao u suradnji s Milazzom jest “Divljaci” i koja je u Italiji izvorno objavljena u 7. mjesecu 1992. godine (KP FIB 64). Svoj rad na Kenu zaokružuje s ukupno 12 epizoda, a suradnja s Milazzom ostavila mu je vidljiv utjecaj na crtež, ne toliko s grafičke koliko s narativne strane.

1996. Ken Parker počinje izlaziti u novom ruhu i pod novim imenom Ken Parker Speciale, a Frisendi je pripala čast da nacrta taj broj. Neki tvrde da je upravo to i njegovo najzrelije i najpotpunije izdanje iz tog razdoblja. Naziv epizode je “Prokleti”, a prikažemo li to u brojkama iznosilo bi 180 stranica stripa od kojih je na njih 80 imao pomoć u tuširanju od strane Laure Zuccheri. 1998. po zadnji put surađuje na četvrtom specijalcu pod naslovom “Bakreno lice”.

Nedugo potom, 1997., SBE pokreće novi horor western serijal “Magični Vjetar” Gianfranca Manfredija te se Frisenda prebacuje u njegov tim crtača. Žanrovski su Parker i Magični srodni tek po western odrednici, ali i cijeli “staff” obuhvaćao je crtače srodnog stila što je Frisendu stavilo u poziciju jednog od ključnih likova koji su dali svoj biljeg serijalu. Prvijenac na serijalu dogodio se u listopadu 1997., u priči pod nazivom “Zvijer”. Nakon odlaska Andree Venturija Frisenda preuzima rad na naslovnicama (od broja 32) te na njima radi zaključno do broja 75, a što se samih stripova tiče, ukupno potpisuje 15 brojeva MV-a.

Nakon Magičnog, pokojni i nikad prežaljeni Sergio Bonelli, nudi mu posao u staffu Texa, i to odmah na Texoneu! Prvo pa muško, kako bi se reklo. Time Frisenda dobiva veliku čast a isti je izvorno objavljen 2009. pod nazivom “Patagonija” prema scenariju izvrsnog Maura Bosellija. Prema Frisendinim riječima, rad na Texu bila mu je dobro došla promjena. Isprva je išlo nešto teže jer se trebalo uigrati u atmosferu i samog lika, no s vremenom je sve došlo na svoje.

Frisenda je godinama radio sa sjajnim scenaristima i uvijek je uspijevao prilagoditi se te izvući maksimum iz njihovih radova: bilo s Berardijem, za koga kaže da je scenarist koji voli držati apsolutnu kontrolu nad pričom i režijom, bilo s Manfredijem, koji zahtijeva puno više participacije crtača na priči. Kad on povjeri priču crtaču, ona je namijenjena točno njemu, i ponekad nedostaje 50% koje crtač sam mora nadodati. Frisendin sistem crtanja je kronološki, od prve do zadnje stranice, a konstantno radi uz ogromnu dozu dokumentacije (internet, knjige s ilustracijama, filmovi, fotografije, slike i ostale stvari koje pomažu vizualizaciji).

U proljeće 2010. izašla je njegova kratka priča u 5. colorfestu Dylana Doga pod naslovom "Il grido muto", a uskoro ćemo je vidjeti i u izdanju Libellusa. 2011. je s Milazzom nacrtao priču "Il postino" u sklopu projekta "150° - Storie d'Italia vol. 2 - L'avventura comune", koja je objavljena u časopisima "Famiglia Cristiana" i "Il Giornalino". Cjelokupnom opusu možemo dodati i niz ilustracija i kratkih priča za razna izdanja, a Frisenda je i ponosni nositelj popriličnog niza nagrada tijekom zadnjih deset godina (primjerice Fumo di China kao najbolji realistični crtač i crtač naslovnica; Gran Guinigi 2009. kao najbolji crtač zbog iznimnog rada na Texoneu itd.). Trenutačno radi na svojoj drugoj epizodi Texa po scenariju Maura Bosellija, a što nas vezano za njega očekuje u budućnosti doznat ćete na ovogodišnjemu MaFestu.

Danijel Kuzmić

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 50 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera