ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Stefano Casini

moreno-burattini
Stefano Casini - (Italija) (Nathan Never, Sighma, Dampyr)

Postojan u stalnoj mijeni

Stefano Casini profesionalni je autor stripova, grafički dizajner i aktivni crtač u staffu Nathana Nevera od samoga njegovog početka.

Kod nas je prvenstveno poznat upravo po svome radu na Nathanu, a izvan Hrvatske po svojim drugim autorskim radovima gdje se osim crteža bavi i scenarističkim aspektom. Distinktivnog je grafičkog izražaja, poznat po svome sirovom i fleksibilnom stilu koji se unaprjeđuje i mijenja iz epizode u epizodu, a čitatelji svaki put mogu otkrivati i neke njegove nove kvalitete. Ekspresije su u kasnijoj fazi slabijeg intenziteta, a kadrovi vrlo dinamično raspoređeni i nerijetko otvoreni...

Rođen je 3. lipnja 1958. u Livornu, a živi i radi u Cecini u Italiji. Nakon što je diplomirao kao inženjer strojarstva, pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Rosignano Solvayu, a diplomirao je na industrijskom dizajnu u Firenci. Karijeru je započeo kao dizajner u grafičkoj i modnoj industriji, no njegova velika strast oduvijek su bili stripovi. Prve korake radi u sedamdesetima, gdje crta priču u reviji za neafirmirane autore “Hidrogeno”, koje objavljuje Stefano Bartolomei. 1980. upoznaje Marcella Toninellija tijekom festivala u Lucci, koji mu povjerava posao rada olovkama na dvije epizode “I ragazzi di Stoner”, strip serijalu koji je objavljivao Editrice Dardo. Zajedno s Toninellijem i Paolom di Pietrantonijem osniva izdavačku kuću “Edizioni 50”, koja objavljuje magazin pod imenom “Foxtrot!”. U tom magazinu izašle su razne njegove priče koje je napisao Toninelli te dva serijala: “La mummia rossa” i “I guanti neri” (Crvena mumija i Crne rukavice).

Zahvaljujući Foxtrotu! 1998. dolazi u kontakt s trojicom autora (Medda, Serra i Vigna, poznatiji kao Banda sa Sardinije) koji su tada radili na svome novome autorskom projektu za izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore: Nathanu Neveru. Casini u svojoj prvoj suradnji za SBE odrađuje dvodijelnu epizodu pod nazivom “Operacija Zmaj” (NN LIB 2.), za koju scenarij potpisuje Bepi Vigna, a izvorno izlazi kao NN broj 3 u kolovozu 1991. godine. Njegov stil, koji je u to vrijeme bio inspiriran američkim umjetnikom Billom Sienkiewiczom, iako s manga utjecajima, još nije bio “zreo”, tako da ne nailazi na odobravanje od strane čitatelja i profesionalaca. U drugoj Meddinoj priči “Oči neznanca” (LU 46) očit je korak naprijed, no autorski još je tu bilo prostora za napredak, ali je zato priča omiljena kod kritičara i čitatelja! Slijede “Prvak” (SD 14) i “Delirij” (SD 19), a iako je prvo nacrtao Delirij, Prvak ipak izlazi ranije zbog nekih uredničkih odluka. Sa “Srcem tame” (SD 25) i “Posljednjim valom” (SD 27) doseže svoju punu umjetničku zrelost, a s epizodama “Ljudska meta” i “Smrtonosna partija” (LU 52/53), dodatno jača kohezija između toskanskog umjetnika i scenarista Michelea Medde, s kojim će započeti suradnju i izvan izdavačke kuće.

Osim aktivnog rada na redovnom serijalu, Casini radi i na drugim NN edicijama. Sugestivan rad odigrat će se u 4. gigantu, “Ustanak”, koji izlazi 1999. (LIB gig 4). Koautor je ponovno Michele Medda, a riječ je o vrlo nasilnoj i okrutnoj priči koja razbija dotadašnji kontinuitet priča u gigantima, ali donosi nove velike promjene za događaje u redovnoj seriji. Nakon “Ustanka” priča s mutantima i Hell's Islandom nikad više neće biti ista! Radio je na još dva specijalca: “Lov na lopova” (LIB SP 3) – jedina suradnja s mozgom NN-a Antonijom Serrom, i “Zakon krvi” (LIB SP 6). U ovome trenutku, najrecentnija epizoda mu je iz maxi izdanja br. 2 – “Yeti”. Koliko su bile uspješne njegove priče govori činjenica da su od ukupno 6 objavljenih epizoda na američkom tržištu (Dark Horse), od Casinija objavljene čak dvije (Srce tame i Opsesija)!

Izvan matične kuće SBE odrađuje neke svoje autorske projekte, ali nastavlja također raditi i dalje za nju. Radi na 14. broju Dampyra “Pobunjenici” (scenarij Maura Bosellija), a 2008. potpisuje i “Sighmu” Paole Barbato, kao treći dio serijala “Romanzi a fumetti Bonelli”.

Inače, nijedan Casinijev autorski projekt dosad nije bio objavljen u Hrvatskoj (tko zna, možda se stvari nenadano promijene). Prvi od njih bio je “Il telecomando” iz 1993., strip objavljen u tjedniku “Il Giornalino” br. 6 (San Paolo Edizioni). “Maschere senza luce” (crtež i scenarij) izlazi 1996., a izdan je ponovno 2010. kao “Maschere”. Izvorno je ponuđena maloj izdavačkoj kući “Comics & Dintorni” i čak je imala neloš komercijalni uspjeh. U pitanju je gradska priča o propalicama s periferije u potrazi za uspjehom. Također autorski projekt, “li demone nell’anima”objavljen je 1999. u boji. Objavljen je u Italiji, SAD-u i Francuskoj, a rad na njemu trajao je 2 godine, no isplatilo se. U ožujku 2001. izlazi četvrti autorski album “Il buio alle spalle”u tvrdom uvezu na 46 stranica u boji, izrađen u suradnji sa SAF-om i Ervinom Rustemagićem. Objavljen je čak u šest zemalja: Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, SAD-u, Portugalu, i talijanskom “Alessandro Editoreu”. Iste godine izlazi i “Quando scende la nebbia”, priča koja je objavljena u potpunosti u reviji škole Nemo NT (Nemoland n°0).

U suradnji s Meddom, koja je proizašla iz njihovog zajedničkog rada na Neveru, 1996. crta strip “Digitus Dei” (objavio Edizioni Magic Press). Priča je to o ocu Sertoriju, svećeniku egzorcistu koji je suspendiran iz božje službe zbog problema s disciplinom. 2001./02. izlazi nastavak u dva dijela “Digitus Dei II / I demoni hanno fame”. Realiziran je u potpunosti u boji, u digitalnoj tehnologiji. 2012. izlazi mu francuska verzija stripa prvog dijela. U travnju 2004. izlazi autorski “Moonlight Blues”, priča o saksofonistu u Americi u kasnim 1940-ima, a i ona je doživjela izdanja u raznim zemljama.

Od 2006. do 2009. radi na opsežnome četverodijelnom serijalu “Hasta la Victoria!” gdje potpisuje scenarij, crtež i boju, a albumi su objavljeni i u Italiji i drugim zemljama (priča se odvija tijekom posljednje dvije godine revolucije na Kubi koja je zauvijek promijenila taj karipski otok).

Od 2000. postaje jedan od osnivača Akademije Digitalnih umjetnosti “Nemo NT” u Firenci, školi animacije, web dizajna, cinema FX i digitalnih tehnika u cjelini, gdje provodi dosta vremena kao predavač, a bavi se i grafičkim dizajnom. Za svoj rad primio je niz nagrada za najboljeg crtača i kompletnog autora, što talijanskih, što inozemnih. Primjerice ANAFI 2007, Fumo di China 2007 ili 2010. Gran Premio Autori ed Editori za najbolju priču.

I danas je aktivni član NN staffa, a ukupno je dosad na serijalu odradio 26 priča! Sve ostalo što bi vas moglo zanimati o ovome autoru, moći ćete doznati na MaFestu tijekom druženja s autorima…

Danijel Kuzmić

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 50 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera