ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Vladimir Krstić Laci

vladimir-krstic-laci


Vladimir Krstić Laci -
(Srbija) (Sherlock Holmes)

Umjetnik par excellence

Kao predstavnik francusko-belgijske škole stripa na sedmi po redu MaFest iz susjedne Srbije, preciznije, iz Niša, dolazi nam Vladimir Krstić, stripovskoj publici poznatiji pod umjetničkim imenom Laci.

Rođen je 21. veljače 1959. u Nišu gdje i danas živi i radi, a u svijet stripa ulazi početkom 1980-ih kada u suradnji s crtačem i scenaristom Miodragom Krstićem u YU Strip magazinu objavljuje spaghetti western o američkom građanskom ratu nazvan Bili Skitnica (Billy Wanderer). Njihova suradnja nastavlja se i u stripu “Ninja protiv Jakuza” objavljivanom u EKS Almanahu, a jedan je od nekoliko ex-YU crtača koji su radili na iznimno popularnome Velikom Bleku, po talijanskoj licenci (tzv. YU Blek, epizoda “U sopstvenoj mreži”, LMS 703).

Gašenjem domaćih izdavača, Laci se posvećuje drugim izazovima te preko 20 godina, koliko je proteklo do njegovog povratka među stripove, radi kao grafički dizajner, ilustrator, umjetnički urednik časopisa, kazališni scenarist i slično.

U svijet stripa vraća se na velika vrata 2006. godine kada u suradnji sa svojim agentom Csabom Kopeczkym dogovara prvi projekt za francusko-belgijske izdavače. Riječ je o znanstveno-fantastičnom albumu “Le Celesté Noir”, prema scenariju Sylvaina Corduriéa, za izdavačku kuću Delcourt, izvorno objavljenom 2008. godine.

Želeći ponuditi nešto novo na tržištu, jedan od najvećih izdavača u Francuskoj, izdavačka kuća Soleil pokreće ediciju 1800. Zamisao urednika Jean-Luca Istina bila je da popularne junake viktorijanske književnosti smjesti u novu sredinu, natprirodno i fantastično okruženje.

Jedan od odabranih likova bio je i Sherlock Holmes.

Nimalo lak zadatak da već davno formirani lik, čiji se tvorac unatoč koketiranju s natprirodnim u svim svojim pričama uvijek vraćao racionalnom i realnom objašnjenju, smjeste u te okvire, a da sve skupa ima smisla, dobili su još jedan naš gost - scenarist Sylvan Corduiré i Laci, a sudeći prema dosadašnjim reakcijama u tome su u potpunosti uspjeli.

Početkom 2010. u Francuskoj izlazi prvi album Sherlock Holmes & Londonski vampiri: Zov krvi (Libellus, 2010.), a već sredinom 2010. i drugi album Sherlock Holmes & Londonski vampiri: Mrtvi i živi (Libellus, 2011.).

U njima nas Laci svojim preciznim crtežom i nevjerojatnim osjećajem za detalje uvodi u mračnu atmosferu Pariza i Londona 19. stoljeća, maglovite, prljave ulice i zlokobna dvorišta i dokove...

Reakcije publike na albume s impresivnim akcijskim scenama, izražajnim likovima i preciznim i dokumentiranim scenama zločina bile su više nego dobre tako da je odmah po objavljivanju drugog albuma izdavač naručio još dva nastavka.

Prvi album nove mini-serije nazvane Sherlock Holmes & Le Necromicon svjetlo dana u Francuskoj ugledao je u kolovozu 2011. i nadamo se da nećemo morati dugo čekati mogućnost da ga pročitamo i u domaćem izdanju, a priliku da otkrijemo barem mali dio novih Sherlockovih avantura, ali i saznamo nešto o drugim Lacijevim projektima, imat ćemo na ugodnom druženju s našim gostom u Makarskoj od 21. do 27.05. ove godine.

Ante Prgomet

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 46 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera