ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Tomaž Lavrič

tomaz-lavric


Tomaž Lavrič - (Slovenija) (Crveni Alarm, Diareja, Ekstremni sportovi)

Tomaža Lavriča doista je teško opisati. Ne zato jer on sam ne priča puno, već je naprosto iznimno teško u nekoliko rečenica opisati njegov raznovrsni opus, sve nagrade i priznanja koje je dobio tijekom karijere te sve one vrhunske karikature i stripove koje uvijek iznova oduševljavaju ljubitelje devete umjetnosti. Teško je opisati s koliko različitih stilova može ispričati priču, svu profinjenost i izražajnost njegovog crteža, te kako kvalitetno spaja pisanje i crtanje.

Ali za početak, dovoljno je reći da je riječ o jednom od najboljih strip autora kojeg je Slovenija ikad imala. Ne vjerujete? Pročitajte tekst, dođite na MaFest 2012. i uvjerite se sami!

Rođen je jednoga prohladnoga jesenskog dana 1964. godine, a budući da je strast za crtanjem otkrio vrlo rano njegovo cjelokupno školovanje bilo je usmjereno upravo u tom pravcu: prvo Srednja škola za dizajn, a nakon toga Akademija za likovnu umjetnost u Ljubljani.

Godina 1987. predstavlja prekretnicu u njegovoj karijeri jer tada počinje njegova suradnja s Mladinom, kultnim ljubljanskim tjednikom, gdje se pridružuje grupi koju osniva Ivo Štandeker, a koja je poznata pod imenom Mladinin krug i gdje mu društvo prave Zoran Smiljanič, Gorazd Vahen, Dušan Kastelič i drugi, te u kojem i dan danas objavljuje svoje stripove, karikature, ilustracije pa čak i pjesme. I postaje njezin zaštitni znak...

Njegovo prvo i najprepoznatljivije djelo je "Diareja" (1988.). Jednostavan i minimalistički satirički strip u pasicama koji je i dan-danas jednako svjež i provokativan kao i kad se pojavio. Popularnost "Diareje" je otišla tako daleko da su po njoj čak postavljene i dvije kazališne predstave. Prvih 15 godina izlaženja obuhvaćeno je u specijalnom izdanju "1988.-2002." na više od 600 stranica, a Lavriču je to izdanje donijelo nekoliko nagrada (Zlatna ptica, nominacija za Prešernovu nagradu itd.).

Svoj prvi album objavljuje 1996., a riječ je naravno o "Crvenom alarmu" (izvorno: "Rdeči alarm") kojeg je on kao autor samostalno producirao i koji govori o ljubljanskoj punk sceni osamdesetih. Album je stekao kultni status, a dobio je čak i službeni soundtrack kojeg je snimila sad već odavno raspala punk grupa Racija. "Crveni alarm" objavljen je u nastavcima i u hrvatskoj, u časopisu "Q" prije nekoliko godina, a za ovaj MaFest priprema se i albumska premijera u izdanju Fibre unutar kojeg će se naći i nastavak kojeg je Tomaž nacrtao 2010. godine.

Nedugo nakon "Crvenog alarma" stižu i "Bosanske basne", omnibus kratkih priča o ratu u Bosni i Hercegovini. Kao i u svakome autorskome Lavričevom albumu riječ je o emotivnim i iskrenim pričama, o viđenju rata kroz "neutralne" oči. "Bosanske basne" doživjele su brojne prijevode, pa su tako objavljene na francuskom, španjolskom i hrvatskom jeziku (Fibra). Dobio je i brojne nagrade od kojih ću posebno istaknuti Grand prix na festivalu u Sierri u Švicarskoj, a Comic strip centar u Bruxellesu dodijelio mu je Srebrnog lava, najprestižniju belgijsku nagradu na području stripa.

Iste godine izlazi i "Ratman", opet kao samostalno autorovo izdanje, a taj album posebno među slovenskim ljubiteljima stripa uživa kultni status jer je riječ o prvome slovenskom super-junaku. Na tom albumu Lavrič pokazuje svu raskoš svog talenta, mijenjajući stilove od priče do priče, te ujedno demonstrirajući svoje zavidno poznavanje svjetskog stripa. Ratman možemo smatrati i kao Lavričevu posvetu Franku Milleru, Magnusu, Prattu, Hermannu itd.

S prijevodom "Bosanskih basni" na francuski jezik počinje njegova francuska priča. Primjećuje ga jedan od najvećih izdavačkih giganata u Francuskoj - Glénat - te mu izdaje albume koji su svi bili prvo objavljivani u nastavcima u Mladini: "Glista u bijegu", "Novo vrijeme" te "Evropu" - serijal od 3 albuma. Za "Evropu" i "Novo vrijeme" možemo reći da su tematski dosta slični te se na neki način stilom i temom gotovo nastavljaju na "Bosanske basne". Inače, i "Glistu" i "Evropu" u Hrvatskoj je objavila izdavačka kuća Fibra.

Godine 2001. Lavrič crta i 4. album vrlo popularnoga Glénatovog serijala "Decalogue" i taj album predstavlja drugu prekretnicu u njegovoj karijeri: naime, po prvi puta crta priču po tuđem scenariju (Frank Giroud). Serijal je iznimno popularan na francuskome govornom području s nakladama većim od 100.000 primjeraka, a preveden je i na brojne strane jezike (španjolski, talijanski, portugalski). Nedavno su prva 4 albuma objavljena i u Sloveniji u integralnom izdanju (Buch).

2004. izlazi "Slepo sonce", vrlo intiman i apstraktan album gdje Lavrič iz korijena mijenja svoj stil pripovijedanja. Izjava da je htio napraviti album "kojeg će čitati i oni koji inače ne čitaju stripove" sama za sebe govori već jako puno te tako "Slepo sonce" možda predstavlja i vrh Lavričeva dosadašnjega stripovskog stvaralaštva.

2008., neposredno prije izbora u Sloveniji, izlazi i satirički album "Sokol i golubica" u kojem Lavrič ismijava tadašnje političare, a već sljedeće godine izlazi i vrlo zanimljiva antologija "Slovenski klasici u stripu". Projekt je nastajao nekoliko godina, a riječ je o kratkim stripovskim uprizorenjima klasika slovenske književnosti i poezije. Lavrič, koji je ujedno i urednik izdanja, nacrtao je i velik dio priča, a ne treba ni naglašavati da su neke od njih naprosto genijalne!

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni "Ekstremne sportove", karikaturalni strip crtan na jednoj ili dvije table, koji kao dodatak Mladini izlazi od 2001. godine a dosad su izdana 2 albuma. Inače, "Ekstremni sportovi" objavljeni su i u hrvatskoj u časopisu "Q", te u obliku samostalnih albuma, a jamče urnebesnu komediju i smijeh do suza.

Njegov posljednji album - "Appoline" (scenarist je Morvan) - izašao je 2009. i priča priču o otmici djevojčice i razvijanju njenog odnosa s otmičarom tijekom godina.

Tomaž Lavrič imao je brojne izložbe svojih radova u Sloveniji i inozemstvu, ali svakako treba posebno naglasiti veliku samostalnu izložbu u Modernoj galeriji u Ljubljani 2010., za čiju prigodu je izašao i poseban katalog "Tomaž Lavrič: Stripi/Comics". Tijekom proteklih godina bio je gost na brojnim festivalima: dvaput je bio jedan od službenih gostiju u Angoulemu, najvećem festivalu stripa na svijetu, zatim u Bruxellesu, Parizu, Ženevi, Barceloni, Torinu, Lisabonu, Ateni, Solunu, Zagrebu i Beogradu.

Zbog svojih brojnih stilova Tomaž Lavrič je nazvan i "stripovskim kameleonom" te zato i ne čude brojni pseudonimi pod kojima potpisuje svoje stripove i ilustracije: Tomaž Lavrič, Diareja, Toto, Lovro Matič, TBC... Ne vjerujete da je to sve jedna te ista osoba? Onda jedino što vam preostaje jest da od 21.-27.5.2012. dođete na 7. MaFest, pogledate njegovu izložbu, zamolite ga za crtež i - uvjerite se sami!

Aleksandar Đorđevski

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 45 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera