ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Marco Verni

marco-verni


Marco Verni -
(Italija) (Zagor)

Ja ne želim crtati stripove, želim crtati samo Zagora!

Marco Verni, talijanski je strip crtač, no zapravo bi ga, zbog njegovog očitog i isključivog crtačkog opredjeljenja, bilo točnije nazvati Zagorovim crtačem. Dio je skupine crtača novog milenija u Zagorovom staffu (Sedioli, Mangiantini, Rubini, Bisi, Piccinelli i Nuccio) koji su se pojavili dosta nakon poznatog Zagorova preporoda u devedesetima. Iako je vrlo kasno postao crtač, Verni je ipak u konačnici uspio pretvoriti svoju strast prema Zagoru u profesionalnu karijeru.

Rođen je u predgrađu pitoresknog gradića Forlija, 16. rujna 1966. Prema njegovim riječima, on i njegov djed bili su veliki fanovi westerna, a mala seoska sredina svakako je dobar preduvjet za razvijanje ljubavi prema filmovima i stripovima tog žanra. Nije pohađao umjetničku školu - premda je to uvijek želio no obeshrabrivali su ga svi primjedbama da od toga nema kruha – te je kao crtač potpuno samouk. Oduvijek je želio crtati Zagora i njegov je veliki obožavatelj. Tijekom života promijenio je niz zanimanja, od činovnika, grafičara pa do direktora prodaje jedne slastičarnice... no ni u jednom od tih poslova nije se našao. I potom dolazi Zagor!... no ni on nije došao tek tako…

Već smo spomenuli njegovu oduševljenost Divljim zapadom, a strast i želju za crtanjem pobudila je jedna fantastična naslovnica “Priča s Divljeg zapada” (autora Gina D'Antonija). No inspiracija je oduvijek dolazila od nečega drugog, odnosno možemo reći da mu je prva i posljednja ljubav bila - Zagor. Precrtavao je i crtkao likove iz stripova, volio je čitati Magnusa iz Alana Forda, oduševljen je Hugom Prattom i njegovim serijalima “Cortom Malteseom” ili “Narednikom Kirkom”, te stripovima iz “Un uomo un'avventura”.

Njegovo srce bilo je na mjestu, ljubav i volja za crtanjem je postojala, trebalo je samo napraviti pravi korak. 1995. godine napravio je nekoliko stranica za strip “Kriminal” (jedan od autorskih stripova Maxa Bunkera odnosno Luciana Secchija), no Bunkerov sin Riccardo dobro ga je isprašio te mu još dodatno rekao da ako ima 29 godina a njegov je crtež na tako niskom nivou, teško da će postati strip-crtač! Koju godinu poslije, napravio je nekoliko stranica Zagora i opet bio kritiziran, no dobio i neke dobre savjete za napredovanje. Je li u pitanju bio nedostatak talenta, profesionalnosti? Jedini koji nije gubio vjeru u njega bio je Moreno Burattini, glavni scenarist u Zagorovom staffu, a kasnije i glavni urednik. I tako je taj isti Burattini dao Verniju 1999. probni scenarij kojim se morao dokazati i usavršiti. Zajedno s drugim radovima službeno se predstavio samom gazdi Bonelliju i dobio posao zahvaljujući baš njemu. I tako je Verni nakon niza neuspjelih pokušaja i obeshrabrujućih kritika 2000. godine konačno primljen u Sergio Bonelli Editore. Konačan uspjeh? Rad na Zagoru je počeo, no ubrzo, nakon dvadesetak stranica nadolazi mala kriza koju je ipak prebrodio. Kao obožavatelj ovog stripa od malih nogu, iznimno je oduševljen što je dio Zagorove zajednice.

2002. izlazi njegov prvi rad u suradnji s Burattinijem, “Bijeli vrač” (LU alm 2), i već od toga samog početka vidi se da Verni i scenarist imaju svojevrsni simbiotski odnos (vidi se da su obojica zagriženi Zagorovci), a interesantno je za spomenuti da je dosad svaki Vernijev rad bio upravo s njim. Inače, kad već pričamo o tim epizodama, u pitanju su bila uglavnom ponovna pojavljivanja Zagorovih istaknutijih neprijatelja, no i prijatelja. Tako 2003. u “Paukovoj zavjeri” (LU 142/144) imamo Krojača i Mortimera; 2006. u “Povratku mutanta” (LU 179/182) ponovno se susrećemo s Randallom Scullom, a 2008. u “Zagoru protiv Mortimera” (VČ 53/55) i 2010. u “Povratku Digging Billa” (orig. 540/542) i nije baš previše teško pogoditi tko su glavni likovi. Ukupno, nacrtao je 5 priča dosad, koje su redovito obimne stranicama.

2008. godine Verni je bio u Zagrebu tijekom obljetnice 40 godina Zagora u Hrvatskoj, na jubilarnome 10. CRŠ-u, zajedno s drugim autorima iz Zagorova staffa.

Na kraju, Verni je možda jedan od najtradicionalnijih Zagorovih crtača. Iz njegovih intervjua vidljivo je koliki je Zagorov fan i koliko je odan Ferriju i počecima ovog serijala (i on sam više puta je rekao kako je “Ferri idealna polazišna točka za crtača Zagora”). Navodno crta pasicu po pasicu, baš kako je crtao i majstor Ferri, te, za razliku od većine crtača, čim nacrta scenu olovkom često je odmah i istušira. Već smo se mogli osvjedočiti prema samom crtežu koliko je jaka njegova povezanost sa scenaristom, te zbog toga scenarij uvijek prvo prokomentira s autorom, zatim napravi storyboard a potom kreće u potragu za dokumentacijom i počinje crtati. Prema njegovim riječima, želi napredovati u tehničkom smislu, no istovremeno želi ostati i vjeran starom izričaju: Zagoru kakvog su ga zamislili i realizirali njegovi izvorni autori. Osim što ostaje crtački vjeran starome majstoru, zbilja obožava i sve epizode iz Nolittinog razdoblja, a kao svoju najdražu autorsku epizodu izdvaja “Zagor protiv Mortimera”. Također, ističe da Zagor ne smije upasti u zamku pretjeranog realizma, kao što se to zbilo s nekim drugim junacima (Mister Nou, primjerice). Od ostalih autora definitivno se razlikuje svojim tradicionalnim (ferrijevskim) crtežom i ne planira u budućnosti to mijenjati, a, što je možda i najinteresantnije, Verni ne želi crtati stripove: on naprosto obožava i želi crtati samo - Zagora!

Danijel Kuzmić

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 46 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera