ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Jean Van Hamme

jean-van-hamme


Jean Van Hamme - (Belgija) (XIII, Thorgal, Largo Winch)

Najveći živući scenarist

Ne znam točnu godinu prikazivanja, nisam je čak ni odgledao kompletnu, ali sam igrom slučaja pogledao jednu epizodu TV serije Gospodari ječma i ostao iznenađen što mi se radnja čak i svidjela. Mislim, priča o nekoj obitelji pivara ne zvuči baš obećavajuće, pa usto i francuska, meh... No nešto me kopkalo i natjeralo da pogledam odjavnu špicu kad ono, scenarist Jean Van Hamme. Pa naravno, kao “stari matematičar”, uspio sam napokon zbrojiti dva i dva... Taj isti Van Hamme, još tamo od XIII-ice, jedan je od mojih omiljenih strip scenarista, a očito, njegove se priče šire i drugim medijima.

Rođen je 1939. godine u Bruxellesu. Nakon stjecanja diplome iz političke ekonomije (a nakon toga i još četiri univerzitetske diplome) gradi dvanaestogodišnju karijeru u marketingu, između ostalog i u Philipsu. Polovinom šezdesetih, za tjednik Le Moustique prevodi američke stripove, istovremeno počevši pisati prve scenarije. Pisanje ga je, kaže, od djetinjstva privlačilo a strip mu se u vrijeme njegovog procvata u Belgiji činio dostupniji od književnosti ili filma. Jednu od njegovih prvih priča, slavni erotsko-mitološki one shot Epoxy 1968. nacrtao je Paul Cuvelier. Suradnju nastavljaju na posljednja dva albuma pustolovnog serijala Corentin od 1970. do 1974., a godinama kasnije 1989., sudjeluju i u animiranoj adaptaciji ovog serijala. Krajem šezdesetih kreira lik Mr. Magellana kojeg crta Géri (serijal je prvi put objavio Lombard u suradnji s Dargaudom 1970., a početkom osamdesetih i samostalno, s promjenama u redoslijedu te dodanim epizodama). Nakon prva dva albuma o čudnovatom agentu internacionalne agencije za testiranje pronalazaka pisanje prepušta kolegi André–Paulu Duchâteau. Od početka rada u marketingu uporno šalje sinopsise priča o postojećim ili novim likovima na adrese redakcija magazina Spirou i Tintin no bez većeg uspjeha. Preokret nastupa kada je urednik Tintina, inače vrsni scenarist, Greg, 1977. prihvatio scenarij za Histoire sans héros (prva priča objavljena je na području ex-Yu u Stripoteci) a za crtača je određen Dany koji se vrlo nadahnuto prihvatio posla. Strip dobija nagradu Saint-Michel za najbolji realistični scenarij 1978. godine. Nakon toga, Van Hamme gostuje na nekoliko geg tabli stripova Modeste et Pompon za Dina Attanasia i na Gastonu za Franquina, a njegova suradnja s časopisom Tintin postaje redovita i rezultira odlukom o napuštanju marketinškog posla i potpunom posvećivanju pisanju. U narednih nekoliko godina zaredalo se više napisanih scenarija i novela, a započinje rad i na filmu.

1974. André Beautemps kreirao je novi pustolovni lik pilota Michaela Logana kojeg Van Hamme spremno preuzima, no iznenadna smrt mladog crtača 1978. označila je i kraj ove obećavajuće serije. Istovremeno, glavnu scenarističku aktivnost usmjerava na serijal Domino (svojedobno objavljen u Stripoteci). Pustolovno-humorističnu priču, u kojoj glavni lik nikad nije svjestan svojih pothvata, nasljeđuje od velikog Grega od druge epizode 1979. pa sve do završne - pete (1982.). Inače, Van Hamme smatra da je to njegov najveći neuspjeh. Serijal, mada sjajno nacrtan (André Chéret), nikako nije pronalazio put do široke publike.

1976. godine na njegovim vratima pojavio se Poljak koji nije znao ni riječi Francuskog ali je žarko želio “raditi strip”. Pogađate, bio je to Grzegorz Rosinski. Po “službenoj dužnosti” Van Hamme mu daje nekoliko stranica scenarija za strip Michael Logan. Poslije će Belgijanac reći da rezultat tehnički nije bio impresivan ali je naslutio da uz pravilno vođenje i usmjeravanje talenta ipak postoji potencijal. Scenarist kreira lik Thorgala 1977. i započinje serijalizaciju priče o Vikinzima uz neizbježne mitološke i fantasy primjese. Odjek kod mlađe publike nije izostao i svakim novim nastavkom zadovoljstvo čitatelja bilo je sve veće a Rosinski sve bolji. Pored nekoliko epizoda u Superu i EKS-u iz osamdesetih godina, od strane izdavačke kuće Beli Put dobili smo dva kolorna integrala s ukupno 10 epizoda. Nažalost, perspektiva ovog izdavača za razliku od njegovog imena je poprilično crna tako da utjehu možemo pronaći samo u novosadskoj Stripoteci koja u crno-bijelom izdanju redovito prati nastavke serijala. Danas, nakon što je serijal preveden na petnaestak jezika i nakon što je dočekao skoro 40 albuma može se reći da se nakon rečenice o susretu Van Hammea i Rosinskog moglo jednostavno napisati: “I sve ostalo je povijest...” Nama ostaje čekati hrabrog izdavača koji će ispraviti “grijehe” svojih prethodnika i prezentirati nam ovaj sjajan strip na pravi način.

No, scenaristička povijest ovogodišnjega gosta MaFesta nije se tu zaustavila. Uskoro od Danyja stiže narudžba za akcijsko-pustolovni serijal. Za lik Arlequina (jedna priča objavljena u Mini EKS-u) napisao je tri epizode od 1979. do 1985. Doduše, u novom tisućljeću serijal je revitaliziran, ali od strane novoga scenarističko-crtačkog tandema i pod novom izdavačkom kućom. Istovremeno, na pomolu je bio novi sudbonosni susret i “pisanje povijesti”. Naime, 1977. Greg nudi Van Hammeu pisanje nastavaka serijala Bruno Brazil, ali do suradnje s Williamom Vanceom doći će ipak nešto poslije - 1984. U međuvremenu, Van Hamme piše za Aidansa pet nastavaka (epizode 2-6) njegove kreacije, stripa Tony Stark (dio objavljen u Spunku). U prvoj polovini osamdesetih, inspiriran Ludlumovom knjigom Bourneov identitet, piše sinopsis za, kasnije će se pokazati, megauspješnicu pod nazivom XIII. Priču nudi najvećim izdavačima a u nastavcima strip kreće u magazinu Spirou te potom nastavlja u Dargaudu. Bez interesa je prošla ispočetka i ponuda za televizijsku ekranizaciju no pokazalo se da priča o agentu u potrazi za vlastitim identitetom ima dovoljno potencijala da postane drugi veliki Van Hammeov hit. Istovremeno, i William Vance kao crtač dostojno odgovara na zahtjeve koji pred njega postavlja Van Hamme. Da, bila je to pobjednička kombinacija! Serijal je nakon 19 epizoda regularne serije nastavio živjeti kroz priče drugih autora o likovima i misterijima svijeta XIII-ice. Ovaj serijal je vjerojatno, sudeći po broju izdanja, najpopularniji Van Hammeov rad u ovim krajevima. Pored prvih šest epizoda objavljenih u Gigantu i Superu u drugoj polovini osamdesetih te jednog albuma Bookglobea s početka devedesetih, Marketprint je u seriji crno-bijelih edicija objavio 19 albuma i čekamo nastavak. Istovremeno, u dva kolorna integrala Bookglobe objavljuje prvih šest epizoda, a nadamo se da ćemo za MaFest dobiti barem još jedan. I na kraju recimo da je XIII-ica kasnije završila kao film, serija i video igrica.

Paralelno s radom na XIII-ici, za Castermana, ponovno u duetu s Rosinskim, kreira nagrađivanu trilogiju Le Grand Pouvoir du Chninkel 1988. (objavio Beli Put), a otprilike u to vrijeme postaje i direktor izdavaštva u Dupuisu. No, već nakon godinu dana daje otkaz i privodi kraju seriju od tri epizode S.O.S. Bonheur (crta je Griffo). Kontinuitet intenzivnog pisanja 1990. donosi strip adaptaciju njegovih priča o mladom nasljedniku Largu Winchu. Ne zanemarujući uspjeh Chninkela, s obzirom na obujam, Largo Winch je Van Hammeov treći bestseller unutar kojega možemo pronaći brojne avanture, misterije i političke spletke uz adekvatnu ikonografiju. Philippe Francq daje sjajan crtački obol a serija vrlo uspješno ide dalje u izdanju Dupuisa (a kao najprodavaniji Van Hammeov produkt već je pretočena u TV seriju i video igricu). Kod nas smo Larga Wincha upoznali kroz Comic Strip i jedan album Bookglobea dok jedino Stripoteka koliko-toliko prati novije epizode. Opet kažem, nažalost, u crno-bijelom izdanju.

Novi projekt Les Maîtres de l'orge započinje 1992. u suradnji s Francisom Vallèsom. Riječ je o priči o obitelji Steenfort čiju sudbinu, kao i sudbinu njihove pivovare, prati kroz nekoliko generacija. Sedam albuma obuhvaća gotovo 150 godina obiteljske povijesti usput se pretvarajući i u povijesno-gospodarski dokument tog razdoblja. Posljednji, osmi album, kroz kratke crtice iz života likova objašnjava neke eventualno nedorečene detalje. Sjajno ispričana i perfektno nacrtana priča trebala bi napokon za MaFest dobiti i integralno izdanje od svih osam albuma u izdanju Fibre. Trenutno prevedeno na hrvatski imamo prvih sedam c/b epizoda na malom formatu u izdanju Bookglobea. Kao što sam napisao na početku, ova priča dobila je i svoju TV verziju.

1992. Van Hamme je imenovan predsjednikom belgijskog Centra za strip. Nakon smrti Edgara Pierrea Jacobsa, na zahtjev izdavača, 1996. preuzima njegov strip Blake et Mortimer i postiže veliki uspjeh, međutim, radi samo nekoliko epizoda.

U pauzama rada na tekućim serijalima s Hermannom je 2000. godine objavio album Lune de guerre a sljedeće godine i Western s Rosinskim. Od tekućih serijala trenutno s Philippeom Aymondom radi Lady S. (od 2004. objavljeno 7 albuma).

Siguran sam da ovdje nije pobrojeno sve što je Van Hamme napisao a sudeći po njegovoj produktivnosti siguran sam da bi i sa svim nabrojanim djelima ovoga scenarističkoga genija ovaj tekst vrlo brzo trebao nadopunu (hm, možda prilikom nekoga novog gostovanja u Makarskoj)... Zasad, uživajmo u njegovim pričama i poželimo mu dobrodošlicu na MaFest 2012.

Renato Vladimir Renky

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 48 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera