ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Renato Queirolo

renato-queirolo


Renato Queirolo - (Italija) (Magični Vjetar, Nick Raider, La Strega)

Autor caruje, urednička snaga valja!

Queirolo, izvorno scenarist koji svoju strip-karijeru započinje autorskim stripovima, uvijek s provjerenom koautoricom, a potom karijeru nastavlja već sada kao “legendarni” urednik na nizu serijala SBE-a... No ne brinite, nije zaboravio ni pričati priče...

Rođen je u Milanu, 26. 9. 1944., a nakon umjetničkog studija u Breri, bavi se raznim poslovima u grafičkoj djelatnosti. Uspjeh postiže svojim prvim kratkim autorskim stripom “La Strega” (“Vještica”), što je samo prva od suradnji koju je ovaj autor ostvario s Annom Brandoli. Anna je jedna od rijetkih talijanskih strip-crtačica, inače poznata po svojemu izražajnome crno-bijelom stilu, a strip je objavljen u veljači 1978. u časopisu “Alter Alter” br. 8 (“Milano Libri”). Od 1979. do 1980. ovaj tandem radi dva stripa za mlađe “Fata Colorina” i “Il mago di Oz”, za časopis Corierre dei Piccoli.

Queirolo i Brandoli potom nastavljaju svoju uspješnu suradnju novom pričom koju nazivaju “Rebecca”. Saga (u crno-bijelom) je to o ciganskoj vještici iz Italije 15. stoljeća, Rebecci Cioari dei Grigioni, poznatijom pod nazivom “Vučica”. Queirolo gradi priču posuđujući elemente iz radova najvećeg povjesničara toga doba, Carla Ginzburga, koji iznosi detaljne studije inkvizicijskih suđenja vješticama, što je i polazište radnje stripa. Ne baš politički korektno, niti potpuno biografsko djelo, no intrigantno i temeljeno na stvarnim povijesnim i geografskim referencama. Kako sam Queirolo kaže, tu nije riječ o egzaktnoj rekonstrukciji, već o pripovijedanju, evociranju atmosfere, svijeta, na način da se može razumjeti kako je to bilo živjeti u određenom razdoblju. “Rebecca” Izlazi od siječnja 1981. u strip-časopisu “Linus” (u četiri epizode), a kasniji nastavci prelaze na stranice strip-časopisa “Orient Express” i “Comic Art” (nakon toga i u izdanjima izdavača “L'Isola Trovata”). U razdoblju od 1985. do 1988. izdao ju je i francuski Glénat u tri integrala.

Od 1987. Queirolo ponovno zajedno s Annom Brandoli za mjesečnik “Comic Art” stvara povijesno-pustolovni strip “Alias” (također izašao i u izdanjima “L'Isola Trovata”). Njegova djela objavljena su u mnogim zemljama i za njih je dobio brojne nagrade. Od 1984. do 1990. urednik je izdanja izdavača “L'Isola Trovata”.

Njegova karijera u izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore započinje 1989. kad postaje pomoćni urednik na serijalima Zagora, Mister Noa i Nicka Raidera. 1992., Nizzi zbog svojega opsežnog angažmana na pisanju Texovih priča imenuje Queirola glavnim urednikom Nicka Raidera, a on je potom vrlo brzo složio izvrsnu ekipu scenarista i crtača. Osim uredništva, na Raideru je odradio i tri koscenarija: “Posljednji s popisa” (NR LIB 16), “Ubijanje zbog ubijanja” (NR LIB 17) i originalni broj 93 “Infame ricatto” koji još nije objavljen kod nas. Također, i na Zagoru radi kao koscenarist s A. Caponeom na epizodi “Ljudi i zvijeri” (ZG LU 83/84).

Nakon toga, Queirolo postaje glavni urednik na serijalima Magičnog Vjetra i Skrivenog Lica, a osim uredničkog dijela posla, i dalje se povremeno bavi i pisanjem scenarija pa u suradnji s Gianfrancom Manfredijem za Magičnog Vjetra potpisuje tri djela: “Alice u tami”(MV LIB 38), “Ubit ću Jesseja Jamesa” (MV LIB 40) i “Krvave staze” (MV LIB 41). Za Queirola se može reći da je s Magičnim od njegova rođenja, tako da ne čudi što je potpisao i te tri uspješne priče čime je postao scenarist broj 2 na serijalu s 372 napisane stranice! Vjerujemo da to ujedno nisu bile i zadnje priče koje smo čitali i vidjeli od njega.

Danijel Kuzmić

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 49 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera