ссылка тут РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимость женщина лев мужчина СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї мужчина стрелец женщина козерог РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї любовь Рё секс телец РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРїС‹ для СЃРєРѕСЂРїРёРѕРЅР° РЅР° 2016 РіРѕРґ РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї рыбы РЅР° вторую половину 2016 РіРѕРґР° РіРѕСЂРѕСЃРєРѕРї совместимости

Grzegorz Rosinski

grzegorz-rosinski


Grzegorz Rosiński -
(Poljska)

Grzegorz Rosiński, jedan od najpoznatijih i najboljih živućih strip crtača na svijetu, rođen je 1941. godine u Stalowa Wola, gradiću na jugoistoku Poljske. Još kao dječak otkrio je svoju veliku ljubav prema crtanju te je svoje školovanje usmjerio u umjetničkom pravcu sve do diplomiranja na akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi.

Njegovi rani radovi vezani su prvenstveno za ilustracije knjiga brojnih poljskih izdavača i autora, te za tadašnje najpopularnije poljske stripove: Kapitan Żbik i Pilot śmigłowca, a bio je i idejni tvorac i prvi urednik časopisa Relax, prvoga poljskog časopisa posvećenom stripu.

Prvi radovi za publiku francusko-belgijskog strip stvaralaštva datiraju iz vremena kad je pod pseudonimom Rosek crtao kratke priče objavljivane u poznatom časopisu Spirou.

Nakon toga, radio je na brojnim izvrsnim naslovima (Hans, Velika moć malog Šninkela, Western, Tugovanka za izgubljenim pustarama, La Vengeance du comte Skarbek itd.) no svjetsku slavu zaradio je ponajprije zahvaljujući Thorgalu, sjajnom serijalu za koji je zajedno s legendarnim, belgijskim scenaristom Jeanom Van Hammeom pokupio uistinu brojne eminentne međunarodne nagrade od kojih posebno izdvajamo Prix Saint-Michel za najbolji realistični crtež i najbolji strip (Belgija), Grand prix des Alpages za najbolje djelo (Švicarska), Premios Haxtur - Mejor Dibujo - nagradu publike za najboljeg crtača (Španjolska) te Angoulême International Comics Festival - Le Prix du public Cultura - nagradu publike za najbolje djelo (Francuska). Nositelj je odlikovanja "Officier des Arts et Lettres" kojeg dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture osobama koje su svojom kreativnošću unaprijedile umjetnosti i književnost u Francuskoj i svijetu.

Rosiński je s vremenom nekoliko puta mijenjao svoj stil crtanja i prilagođavao ga aktualnim trendovima. Evolucija njegova crteža najbolje se može primijetiti u Thorgalu u kojem se njegovi radovi mogu jasno razdijeliti na tri razdoblja. Prvo od njih odnosi se na sam početak Thorgala, tj. dvije kratke priče naknadno objavljene kao prvi album serijala. Drugo razdoblje počinje s drugim a završava s dvadeset osmim albumom. Iako i u toj fazi ima manjih promjena stila, pogotovo od dvadesete epizode kada u sveopćem trendu pomalo do izražaja dolazi modernizam Franka Millera, ovo razdoblje svejedno vežemo za klasičan, kristalno jasan crtež perfektnih linija i proporcija. U trećem razdoblju, onom od 29. albuma pa sve do danas, opredijelivši se za izravno koloriranje crteža, zahtjevan način slikanja strip-tabli kojim su se služili i drugi veliki majstori poput Jeana Girouda i Enkija Bilala, Rosiński se odlučuje za potpuno novi stil i još jednom u potpunosti mijenja način rada. Miješajući najrazličitije tehnike (gvaš, pastel, olovka itd.) i oslobođen svakog oblika prethodnih likovnih izražaja, on stvara osebujan grafički svemir snažnih boja zbog čega svaki kadar izgleda kao vrhunsko umjetničko djelo. O njegovu iznimnom uspjehu i popularnosti svjedoči i činjenica da u Delémontu, glavnom gradu švicarskog kantona Jura, ove godine povodom 725. godina grada planiraju upravo njemu u čast otvoriti muzej posvećen isključivo Thorgalu.

 

grzegorz-rosinski

Prevoditelj

Posjetitelji Online

We have 55 guests and no members online

MaFest Lokacije

- Pivnica "Pivac"
- Kongresna dvorana, Hotel "Meteor"
- Konoba "Kalalarga"
- Gradska galerija Antuna Gojaka
- Umjetnička galerija Gale Rica

Sve lokacije pogledajte na Google Mapi ovdje.

Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokroviteljica je 9. MaFesta.

Pretraga

MaFest Staff

Da bi sve prošlo kako treba, MaFestu je neophodan i kvalitetan staff. Stoga, ako ste stariji od 18 godina i želite se aktivno uključiti u stvaranje festivala te od toga imati i određene konkretne koristi - javite nam se! Naša e-mail adresa je:

info@mafest.com

Sponzori

       
Grad Makarska Turistička Zajednica Grada Makarska Mesna Industrija Braća Pivac Vrgorac Hoteli Makarska
       
Ožujsko Pivo Promet Makarska Ministarstvo Kulture RH Ožujsko Pivo
       
Premis Makarska Julius Meinl OTP Banka All In Makarska Riviera