Image default

Na mladima svijet ostaje

MaFest se već godinama održava u dva dijela i razdoblju dužem od 7 dana i tako je bilo i ove godine.

Naime, i na ovogodišnjem festivalu ponovno smo razdvojili termin održavanja radionica u osnovnim školama na području Makarske rivijere (od Brela do Gradca) od termina događanja koja su posvećena širokoj publici i kojima su brojni stripofili svjedočili od 23. do 26. svibnja.

No, premda onoj klasičnoj strip-publici taj prvi dio koji se odnosi na radionice vrlo često prođe prilično ispod radara, nama je on iznimno bitan jer je riječ o nečemu što egzistira od samog početka MaFesta, od 2006. godine, a kao predavači pojavljivali su se Tihomir Tikulin Tico, Frano Petruša, Darko Macan, Niko Barun, Miki Horvatić i naš Renato Vladimir koji već godinama neumorno i samozatajno odrađuje taj lavovski dio posla.:-)

Rezultat svih tih radionica od prvoga dana (bilo je to prije nevjerojatnih 13 (?!) godina) pa sve do danas stvaranje je jedne potpuno nove generacije stripofila koje ne bismo mogli nazvati onim klasičnima – barem ne u onom obliku kako je to bilo uobičajeno prije 15 ili više godina – već je više riječ o svojevrsnim mafestofilima. Naime, oni su odrasli uz ovaj naš festival i strip im je neodvojivo povezan sa zabavom, dobrom atmosferom i pozitivnim stavom prema onome što ih okružuje.:-)

Kako bismo toj mladoj generaciji dali priliku da se iskaže u strip-formi, mi već godinama uz pomoć i suradnju svih ravnatelja i profesora likovne kulture organiziramo natječaj na kojemu mogu sudjelovati svi osnovnoškolci s područja Makarske rivijere, a za najbolje od njih i ove smo godine osigurali vrijedne nagrade: prijenosno računalo i poklon pakete tvrdoukoričenih stripova u vrijednosti od 6.000 kuna.:-)

Rezultat ovogodišnjih radionica koje su održane od 11. do 15.3. i na kojima je – još jednom ponavljamo – predavač bio naš Renato Vladimir, ukupno je 317 prikupljenih radova, a prva tri mjesta osvojili su:

1.) Matea Mušan (5. razred) – OŠ Gradac
2.) Luka Andrijašević (7. razred) – OŠ Bariše Granića Meštra, Baška Voda
3.) Dora Sapunarić (7. razred) – OŠ oca Petra Perice, Makarska

Uz objavu prvonagrađenog rada koji je djelo iznimno talentirane 11-godišnje Matee, mi svim sudionicima ovom prilikom još jednom od srca čestitamo i s pravom naglašavamo da baš na njima svijet stripa ostaje, jer upravo oni su ti koji ga imaju priliku učiniti puno boljim…:-)

Vezani članci

Radionice u osnovnim školama na području Makarske rivijere

mafest

Izložba originalnih crteža Andrije Maurovića: “Stari Mačak pod Biokovom – 3. dio”

mafest

Colt & Pepper izložba

mafest