Image default

Biuk Krešimir

Krešimir Biuk rođen je u Zagrebu 1974. godine. Crtanjem se bavi od djetinjstva. Elektrotehničar je po struci, a stalno je zaposlen u tehnici na Hrvatskoj radioteleviziji. Stripove radi u slobodno vrijeme te kaže da nije klasični strip-crtač, no dječačka ljubav prema mediju svejedno ga je dovela do poprilično opsežnog opusa.

Od 1999., kad počinje crtati dječji mjesečnik “Prvi izbor”, Biuk je izdao brojne stripove, uglavnom za mlađu publiku. Crtao je i pisao stripove “Detektivi”, “Mala Tiki”, “Krznate priče”, “Sukići” i “Zeko je reko”, koji još izlazi. Strip “Romero” izdaje u časopisu Bruh, a za magazin Q-strip objavljuje stripove “Pumfi”, “Policajci s plaže”, “Bubizam” i “Crnjak”. U magazinu Mister Mačak objavljuje “Brabonjaste priče”, a u kultnoj Modroj lasti nasljeđuje Darka Macana na scenariju stripa “Modra”. U Sergej stripu objavljuje “Fort Wayne” po scenariju Darka Macana.

Objavio je strip albume “Pumfi” (2007.), “Dabar i los” (2011.), a u izdanju Udruge CRŠ izlazi mu “Biukovo” (2016.), “Deni Sparina” (2017.) te suradnički album “Parlight Starlov” (2018.). Za njega je napisao scenarij dok su crtači bili Sebastijan Čamagajevac & Goran Sudžuka, Fran Strukan, Ive Svorcina, Stipe Kalajžić, Josip Sršen i Dalibor Talajić. Naslovnica je djelo Gorana Parlova čije su prezime i rad na miniserijalu “Starlight” proslavljenog scenarista Marka Millara i poslužili kao inspiracija za naslov ovog omnibusa. Osim objavljenog “Parlighta Starlova”, Biuk je napisao i scenarije za albume koji čekaju da ih se nacrta – “Kozmički otpad” za Ivu Svorcinu i “Zagrebljuje” za Dalibora Talajića, te dvije kratke epizode u magazinu Mister Mačak za Boba Solanovića. Trenutačno radi novi samostalni strip-album naslova “Čobo”.

Biuk je dobitnik druge nagrade na CRŠ-u na temu “svinja” (strip od jedne stranice) 2000. godine. Njegova ilustracija iz magazina Q-strip objavljena je u talijanskom izdanju knjige o Alanu Mooreu, jednom od najvažnijih suvremenih strip-autora (“Alan Moore: Ritratto di uno straordinario gentleman”).

Ilustrirao je i nekoliko udžbenika za Školsku knjigu, a u posljednje vrijeme bavi se i marketingom te crta storyboarde za reklame i ilustracije za videospotove.

Kao scenarist i crtač, Biuk predstavlja zaokruženu autorsku ličnost. Svojim pristupačnim stilizirano-karikaturalnim crtežom nadograđenim brojnim realističnim detaljima i jednostavnim, svakodnevnim, životnim scenarijima on pokazuje kako se može graditi konzistentan i zanimljiv opus obraćajući se generacijski širokoj publici u rasponu od najmlađih čitatelja školskih časopisa do dugogodišnje publike strip časopisa i fanzina.

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Volante Frederic

mafest

Cremona Matteo

mafest

Dagnino Fernando

mafest