Image default

Avallone Alessio

Talijanski strip-crtač Alessio Avallone rođen je 1990. u Siracusi. U Rimu završava međunarodnu školu stripa, a profesionalnu karijeru počinje 2010. kao karikaturist u magazinu “Il Nuovo Cittadino” u kojem radi satirične priloge i crta jednu naslovnicu. Za iComics 2011. scenaristički i crtački potpisuje kratku priču “Robophobia”. S izdavačkom kućom Sergio Bonelli surađuje od 2013. na “Siročadi” Roberta Recchionija i Emiliana Mammucarija za koje crta tri epizode u drugoj, trećoj i četvrtoj sezoni serijala. Od 2018. s Micheleom Masiereom radi na sjajnom projektu “Mister No Revolution”.

Avallone je, baš poput nešto iskusnijeg kolege Mattea Cremone s kojim dijeli rad na oba spomenuta serijala, predstavnik novoga crtačkog pristupa u ovoj izdavačkoj kući. U njihovim crtačkim procesima osjeti se rad na sadržaju za koji je boja od samog početka prirodni medij, a ne tek dosjetka koja će se dodati u reprintima zbog bolje prodaje.

Avalloneov crtački stil tako je prepun jasnih, čistih linija koje ostavljaju mjesta boji, a pritom su same iznimno precizno definirane. Pristup kadriranju i dinamici prikaza radnje također je vrlo stiliziran i pod jasnim utjecajem filma, animacije i videoigara, no to nipošto ne znači da je generički ili lišen osobnosti. Upravo suprotno, uza svu navednu sklonost prikazu brzine i pokreta, Avallonea krasi i vrlo poetična lakoća u prikazu fizionomije likova koja izrazito dobro funkcionira u “novom” Mister Nou. Te odilke posebno dolaze do izražaja u epizodi “Sanjajući Kaliforniju”, u dijelovima radnje koji se odigravaju u San Franciscu s kraja šezdesetih. Avallone sjajno prikazuje opuštenost atmosfere, ne samo kroz vrlo lijepe pozadine, već ponajprije kroz lakonske, iznimno prirodne kretnje likova čime bez problema čini i dijaloške scene vizualno iznimno zanimljivima.

Premda je riječ o mladom autoru nevelikog opusa, nije teško zaključiti da Avallone svojim dinamičnim, raznolikim i vizualnom bogatim stilom predstavlja obećavajuću budućnost talijanskog stripa.

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Carrere Serge

mafest

Belardo Vanessa

mafest

Blanco Fernando

mafest