Image default

Armanini Ivana

Strip-autorica i likovna umjetnica Ivana Armanini ( https://ivanaarmanini.net ) rođena je u prošlom stoljeću u Zagrebu. Slikarski smjer na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti završava Rektorovom i otkupnom nagradom Zagrebačke banke. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, no najpoznatija je kao osnivačica i urednica platforme za nezavisni autorski strip Komikaze u sklopu koje je od 2002. objavljeno 50 digitalnih, 17 tiskanih i niz specijalnih izdanja.

Na njihovoj web stranici arhivirano je više od 4.500 radova preko 250 autora iz 40 zemalja. Projekt su hvalili časopisi Liberazione i Charlie Hebdo, dok su strip-albumi nominirani za nagrade u kategoriji najboljeg alternativnog stripa na festivalu europskog stripa u francuskom Angoulemeu. Unutar udruge Komikaze 2015. pokrenula je projekt Femicomix, s fokusom na ženske strip autorice kroz istoimeno izdanje, izložbe te radionice u Rimu, Puli, Ljubljani, Portu, Forcalquieru, Zadru, Malmou, Novom Sadu, Zagrebu i Pescari + lipanjsko gostovanje u Münchenu ( https://komikaze.hr/femicomix-tour/ ).

Komikaze okupljaju autore različitih generacija s posebnim naglaskom na debitante i time otvaraju prostor onima koji slobodno eksperimentiraju s narativnom formom, zbog čega se u njihovu alternativnom pristupu često prožimaju strip forma sekvencijalne umjetnosti, grafički dizajn i ilustracija, akcija, apstrakcija, eksperiment i street art ( https://komikaze.hr ).

Uz brojne radove i preko 200 izložbi i radionica u sklopu djelovanja Komikaza, Ivana Armanini 2005. objavljuje album “Pustolovine Glorije Scott” po kratkim pričama Mime Simić u izdanju AGM-a. Autorica je i samostalnog strip albuma “Katalog” izdanog 2016. Njen strip iz 2017. “Mangelos Vol. 1” po scenariju Marka Goluba nalazi u stalnom postavu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (“Zbirke u pokretu”). Strip je tiskan u hrvatskoj i engleskoj verziji, također u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti. Autorica je te suradnica niza fanzina kao i dva samostalna: FMCX 2017., She must be mad, 2018. Osim bavljenja stripom radi kao freelancerica u različitim područjima – kao novinarka (04 megazin/2004.-2006.); ilustratorica i dizajnerica (Evoke – platforma Melinde Gates; Profil, T-Com, Iskon, Godine Nove, Le monde Diplomatique, MSU itd.); restauratorica i prodavačica u antikvarijatu. Živi i radi u Zagrebu i Ljubljani.

Sirovi, namjerno ogoljeli i konfrontacijski crtež koji Armanini njeguje možda je najbolje došao do izražaja upravo u “Mangelosu”, netipičnoj biografiji konceptalnog umjetnika, likovnog kritičara i jednog od ključnih osnivača grupe Gorgona, Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Kombinirajući stilizirane grafičke tehnike i svoj “punkerski” crtež, Armanini je posložila Golubov labavi, ali opet (makar u smislu da kronološki bilježi autorov život) relativno pravocrtni narativ u kolaž različitih likovnih pristupa koji istodobno uspješno predstavlja izložbeni katalog, strip album, posvetu i biografiju ( https://komikaze.hr/author/mangelosstrip/ ).

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Volante Frederic

mafest

Smiljanić Zoran

mafest

Cremona Matteo

mafest