Image default

Izar Lunaček & Nejc Juren – “Animal noir”

Izar Lunaček & Nejc Juren prva su dva Slovenca koja su uspjela plasirati vlastiti autorski strip na američko tržište, a to im je pošlo za rukom grafičkom novelom pod naslovom “Animal noir”.

Naime, Nejčev i Izarov pitch uvjerio je šefa američkog IDW-a da uloži sredstva u kratki miniserijal od četiri sveščice koji se sada može kupiti i u integralnom izdanju. Radnja stripa odvija se u velegradu naseljenom isključivo životinjama iz BBC-jevih dokumentaraca o afričkoj savani, a priča miniserijala vrti se oko privatnog detektiva (žirafe) koji mafiji (nilskim konjima) pokušava oteti jednu potencijalno inkriminirajuću snimku. Strip je inteligentan, zabavan te vješto nacrtan i koloriran, a od američke publike dobio je i odlične kritike, ako ne već dovoljno novca za nastavak i animirane spin-offove.

Na kraju, evo i nekoliko riječi o autorima “Animal noira”.

Izar Lunaček talentirani je slovenski strip-crtač koji je u Ljubljani studirao slikarstvo i filozofiju (koju je doveo čak do doktorata iz teorije smijeha), ali mu se akademski život ubrzo toliko zgadio da otad za život zarađuje isključivo radeći popularnije poslove. U Sloveniji je dosad objavio već sedam knjiga svojih stripova, a dvije su se probile i u inozemstvo: “Paraiso extraviado” u Španjolsku, a “Animal noir” u Sjedinjene Američke Države.

Nejc Juren diplomirao je pravo i (gotovo) češki jezik. Preveo je nekoliko čeških romana, radio kao urednik, a sada živi kao glazbenik, strip-scenarist i pisac. Zajedno s Izarom autor je grafičke novele “Animal Noir”, a vodi i ulični swing bend “Počene Škafe” u kojem svira i piše tekstove.

Vezani članci

Vidimo se neki drugi put…

mafest

Stipe Kalajžić – “Sestre i braća na dva kotača”

mafest

MaFest koncerti: “Ischariotzcky”

mafest