Image default

Blanco Fernando

Španjolski crtač Fernando Blanco rođen je 1971. u Zaragozi. Prvi strip objavljuje u Španjolskoj na prijelazu stoljeća, a 2000. ulazi na američko strip tržište tuširajući radove crtača poput Jesúsa Saiza, Davida Lópeza i Javiera Pine za Dark Horse i DC. Istovremeno, također crta i tušira Fantoma za Moonstone Comics.

Sredinom nultih odlučuje se ostaviti tuširanja za druge crtače i svom crtežu dodati olovku. Tako potpisuje 12 brojeva serijala “Army of Darkness” za Dynamite Entertainment, a zatim radi na projektu “Thunderbolts” za Marvel s kojim tijekom godina nastavlja povremenu suradnju. Od 2013. radi na DC-jevim naslovima poput “Batman Eternal” s Jamesom Tynionom IV, “Phantom Stranger” s J. M. DeMatteisom, “Detective Comics” sa Steveom Buccellatom i Francisom Manapulom, “Midnighter and Apollo” sa Steveom Orlandom, “Batwoman” s Marguerite Bennet i “Catwoman” s Jöelle Jones. Razdoblje provedeno u DC-ju Blanco naziva najboljim i najplodnijim u karijeri.

Blancov stil odlikuje pregledni crtež s bogatim pozadinama i realističnim izgledom likova. Premda ponajviše radi za američko tržište, njegov način crtanja vuče korijene iz izrazito europske tradicije. Fizionomije junaka su prirodnih dimenzija, nema spektakularnih antigravitacijskih kadrova, a sve je obavijeno određenom organskom kvalitetom koja proizlazi iz vrlo detaljnog, pažljivo postavljenog crteža. Blanco koristi slobodniji raspored tabli kakav je poželjan u američkom stripu (pritom ne žrtvujući preglednost), radnja je uvijek jasna i tečna, a prostorne dimenzije precizno prikazane. Mogli bismo stoga reći da se radi o jednom od onih Europljana koji nesumnjivo pridonose razvoju američkog stripa donoseći mu dozu sofisticiranosti, šarma i elegancije te time razbijajući monotoniju vizualnog bombasta koji će uvijek biti glavni adut američkog mainstream stripa.

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Soldi Marco

mafest

Carrere Serge

mafest

Smiljanić Zoran

mafest