Image default

Carrere Serge

Belgijski crtač Serge Carrere rođen je u Toulouseu u siječnju 1958. Nakon studija znanosti i kratkog boravka na Fakultetu likovnih umjetnosti u Aix-en-Provenceu, odlučio se za karijeru strip-crtača. U rujnu 1983. s izdavačkom kućom Éditions Milan potpisuje svoj prvi ugovor za rad na stripu (“Avanture Coline Maillard” prema scenariju Patricka Cothiasa), a potom su uslijedile dvije epizode “Rémi Forget” scenarista Alaina Oriola. U to vrijeme Carrere surađuje i s nekoliko časopisa od kojih vrijedi istaknuti Mikado, Circus, Pif te Spirou za koji crta “Sos Veto” po scenariju Thierryja Faymonvillea, a ondje upoznaje Dugomiera s kojim će za magazin Fripounet prilagoditi La Fontaineove basne te ciklus srednjovjekovnih priča u stihu pod naslovom “Roman o Liscu”.

Od 1991. Carrere radi na svome trade marku, kriminalističkom serijalu “Leo Loden” po scenariju Christophea Arlestona za izdavačku kuću Soleil. Od šesnaestog albuma u pisanje scenarija uključuje se i Loïc Nicoloff koji postaje glavni scenarist u 26. broju koji je izašao ove godine. Sam strip prati avanture bivšega policijskog komesara iz Marseillea koji postaje privatni detektiv nakon otpuštanja iz policije te rješava slučajeve sa svojim ujakom, bivšim alkoholičarem i mornarem. Za istog izdavača početkom dvijetisućitih ovaj sjajni francuski autor crta i fantasyjem obojen strip “Private Ghost” po scenariju Didiera Crissea. Naizmjence s crtanjem “Lea Lodena” Carrere piše i scenarij za serijal “Les Elfées” za Dargaud koji crtački potpisuje prvo Dollphane, a potom Elisa Ferrari. Također radi i kao scenarist na serijalima kao što su “Cerberus” (Soleil), “Les Elfées” (Darguad) i “L’école Crinoline“ (Milan). Godine 2009. Jean Louis Janssens mu nudi suradnju na stripu o glupavim policajcima “Scientiflics” za izdavačku kuću Bamboo. Od 2014. u Dargaudu preuzima popularni lik Achillea Talona koji je 1963. godine stvorio Greg, uz Fabcarovu scenarističku pomoć (dosad su objavljena tri albuma pod naslovom “Les impétueuses tribulations d’Achille Talon”). Ove je godine za Jungle objavio “Les Savoureuses enquetes d’Hercule Poireau et du commissaire Magret” o avanturama slavnih fiktivnih dektektiva po scenariju Falzara.

Carrereov crtački rad na “Leu Lodenu” i “Achilleu Talonu” čvrsto se oslanja na tradiciju francusko-belgijskog humorističnog stripa s vidljivim uzorima u crtačima poput Andréa Franquina, Hergéa ili Alberta Uderza. Premda njegov stil slijedi davno uspostavljenu, uspješnu i – slobodno možemo reći – klasičnu formulu, on svejedno pršti brojnim detaljima, neobičnim kadriranjem koje spretno naglašava humor u svakodnevnim situacijama te upotrebom boja koje dodatno ističu karikiranu, ali neospornu i upečatljivu životnost likova.

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Belardo Vanessa

mafest

Soldi Marco

mafest

Cremona Matteo

mafest