Image default

Dagnino Fernando

Ovaj španjolski crtač i scenarist rođen je 1973. u Madridu. Strip ga je zanimao od malih nogu, a nakon završenog studija lingvistike i engleskog jezika odlučuje slijediti snove i baviti se crtanjem. Kao crtač i dizajner 1997. gostuje u Disneyju u Los Angelesu osmišljavajući vožnje za Disney World na Floridi. Od 2000. do 2006. radi na dizajnu videoigre “Blade” za Rebel Act, a paralelno ilustrira brojne dječje knjige i časopise.

Svoj prvi strip za mlade “Kasandra y la Rebelión de los niños” piše i crta 2007., a godinu poslije potpisuje ugovor s DC-jem. Sljedećih šest godina radi kao crtač i tušer na serijalima kao što su “Superman”, “Supergirl”, “Batman and the Outsiders”, “Wonder Woman”, “Teen Titans”, “Justice League”, “Resurrection Man” i “Suicide Squad”, a u Dark Horse prelazi 2014. gdje radi na stripovima “Captain Midnight” i “Tarzan on the planet of the Apes”. Godine 2016. odlučuje se na riskantan potez te pokreće svoj vlastiti, autorski serijal “Smart Girl” koji objavljuju Editions Reflexions u Francuskoj i Panini u Španjolskoj. Istovremeno, za izdavačku kuću Glenat, završava i strip pod naslovom “L’Agent”, a trenutačno radi na miniserijalu “Killers” za Valiant.

Dagninov rad za DC na, primjerice, verziji New 52 “Sucide Squada” po scenariju Adama Glassa pokazuje raskoš njegovog crtačkog talenta. Gotovo svaki kadar sadrži neku zanimljivu, počesto nestandardnu perspektivu, zbog koje se crtež čini iznimno dinamičnim pa čak i frenetičnim. Njegovo kadriranje često podsjeća na fotografske i filmske tehnike poput fisheye leća ili dutch angle kutova snimanja. Krajnji efekt je zadivljujući vizualni doživljaj koji se, zahvaljujući ponajprije jasnoći definiciji crtačkog izraza, ne pretvara u kaos unatoč velikom broju likova, događaja i pokreta.

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Cremona Matteo

mafest

Masiero Michele

mafest

Blanco Fernando

mafest