Image default

Belardo Vanessa

Vanessa Belardo rođena je 1986. u Taormini, sicilijanskom gradiću, a 2005. seli u Milano i upisuje školu stripa.

Već 2008. počinje raditi na stripu “Giada” za izdavačku kući Arcadia Edizioni, a godinu poslije započinje suradnju sa Star Comicsom na njihovim serijalima “Jonathan Steele” i “Agenzia incantesimi”. U isto vrijeme za Sony Music potpisuje serijal “Graphic Opera” posvećen prenošenju opernih libreta u stripovni medij.

Za izdavačku kuću Alta Fedeltà 2010. radi na kriminalističkoj antologiji “Il brigadiere Leonardi” na kojoj sudjeluje i Matteo Cremona, još jedan gost ovogodišnjeg MaFesta. Autorica je i četvrtog broja serijala “Mytico!” po scenariju Fausta Vitaliana (Corriere della Sera, 2012.), a debi u izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore bilježi 2015. u 292. broju Nathana Nevera koji nosi naslov “Yana e il Drago”, te potom potpisuje i 220. broj Dampyra “La riscossa di Ah-Toy” koji je izašao u srpnju prošle godine. Njen najnoviji uradak je recentni Nathan Never (broj 335) koji je objavljen u travnju ove godine po scenariju Davidea Rigamontija, a naslov mu je “Elania è scomparsa!

Vanessa Belardo predstavlja mlađi Bonellijev crtački kadar, no za razliku od ekipe koja je radila na “Siročadi” (Emiliano Mammucari, Davide Gianfelice, Matteo Cremona, Alessio Avallone itd.) njeguje tradicionalniji pristup crtežu koji više pripada svijetu “starog” Bonellija. Možda se “krivnja” za taj dojam krije i u konvencionalnom rasporedu tabli koji je još uvijek standard u redovnim SBE serijalima, za razliku od “moderniziranog” Recchionijevog & Mammucarijevog serijala i novopokrenute podetikete za odrasle čitatelje pod nazivom “Audace”.

Relativna konvencionalnost u kadriranju i fizionomiji likova ne znači da Belardo nije iznimno uvjerljiva crtačica. Dapače! Linije su joj čiste i jasne, pokret junaka dinamičan i uvjerljiv, a atmosferu naglašava kombinacijom detaljiziranih pozadina i snažnim kontrastima crnog i bijelog, što je posebno efektno djeluje u gotički obojenom Dampyrovom svijetu.

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Crystal Shawn

mafest

Biuk Krešimir

mafest

Masiero Michele

mafest