Image default

Soldi Marco

Talijanski strip-crtač Marco Soldi rođen je 1957. u Rimu. Nakon mature u prirodoslovnoj gimnaziji pohađa rimsku Eksperimentalnu školu stripa Eugenija Sicomora, a stripovnu karijeru započinje za izdavačku kuću Lancio početkom osamdesetih u časopisima Lanciostory i Skorpio. Godine 1986. postaje crtač naslovnica mjesečnih horor strip-časopisa Splatter i Mostri, dok za Il Giornalino potpisuje serijal “Alex Barzini”. U devedesetima godina surađuje s izdavačkim kućama Granata Press (“Nero”) i Universo (serijal “E.S.P.”).

Talijanskom gigantu, izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore pridružuje se 1993. godine na epizodi Dylana Doga “Onkraj smrti” za koju su scenarij zajedno napisali tvorac serijala Tiziano Sclavi i poznati Mauro Marcheselli. Epizoda funkcionira kao svojevrsni nastavak ranije priče “Uspomene nevidljivog” i predstavlja zanimljiv miks slasher horora i melodrame u kojem se Soldi jako dobro snašao. Premda njegov stil nije još uvijek potpuno definiran, naglašeno emotivni pristup kojim dominiraju oštri svjetlo-tamni kontrasti pojačava klaustrofobični, fatalistički dojam tematike neizbježnog fizičkog propadanja.

Potom, 1998. godine, ovaj poznati autor prelazi na detektivski serijal “Julia” autora Giancarla Berardija, scenarističkog tvorca Kena Parkera. Nacrtao je ukupno deset epizoda serijala, a naročito je poznat po ekspresivnim i iznimno stiliziranim naslovnicama koje je crtao zaključno do broja 157.

Soldi se 2009. vratio Dylanu Dogu u epizodi “Vrt iluzija”, po vrlo alegorijskom scenariju Paole Barbato. Njegov pristup liku, koji je ovog puta samosvojniji, dotjeraniji i sjajno uklopljen u slojeviti scenarij, jasno pokazuje da je prošlo 15 godina otkad se bavio njime. Soldi uvjerljivo prenosi snoliku logiku narativa koji se u čestoj tradiciji “bonelijevskih” posudbi i hommagea istovremeno oslanja na “Alisu u zemlji čudesa” i na mit o Narcisu. U pitanju je i jedna od rijetkih epizoda koja suočava protagonista s njegovim karakternim odlukama i postupcima na način koji je uglavnom lišen sarkastičnih dosjetki i prvoloptaške adolescenske romantike u koje serijal počesto zapadne. Soldijev suvereni, detaljizirani crtež nedvojbeno doprinosi takvoj, ambicioznoj realizaciji scenarija.

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Carrere Serge

mafest

Dagnino Fernando

mafest

Biuk Krešimir

mafest