Image default

Portela Francis

Španjolski strip-autor Francis Portela debitirao je u američkoj strip industriji početkom nultih kao crtač u dvama brojevima serijala “GI Joe: Frontline” te kao tušer u stripovima “The Resistance” (s Juanom Santacruzom) za Wildstorm i “Batman: Gotham Knights” (s Alom Barrionuevom) za DC Comics. Sredinom nultih počinje raditi za Marvel na naslovima poput “Araña: The heart of the Spider”, miniserijalu “Supervillain Team up: MODOK’s 11” i “Heroes for Hire”. Potpisuje i veliki broj epizoda za dugotrajni, ambiciozni serijal “Black Panther” scenarista Reginalda Hudlina, čija se radnja odvijala paralelno s tada velikim Marvelovim “događajem” “Civil War”. Za Marvel radi i na projektu “Wolverine: First Class” te miniserijalu “Halo: Blood Line”.

Godine 2010. prelazi u DC Comics za koji crta značajan broj epizoda za The New 52 verziju “Legion of Superheroes” i “Trinity of Sin: Pandora”, kao i neke epizode serijala “Animal Man”, “Batman & Robin” i “Green Lantern”. U novije vrijeme radi za Valiant gdje crta epizode serijala “Faith”, “Ivar- Timewalker”, “Generation Zero” i “Quantum”, kao i samostalne priče Archera & Armstronga te Raia i Ninjaka.

Portelin čisti stil jasnih linija i raznoliko, kompleksno kadriranje čini ga, baš kao što mu opus i potvrđuje, idealnim za rad na superherojskim naslovima na kojima je potrebna neprekidna izmjena detaljiziranog pristupa i totala čime akcijske scene dobivaju na dinamici. Tako primjerice, unutar dugačkog, često zapetljanog narativa Hudlinovog “Black Panthera” u kojem se pojavljuju i brojni drugi Marvelovi superheroji poput Fantastične četvorke i X-mena, Portela pokazuje zavidnu kontrolu nad događajima koji bi zbog količine likova, futurističkih naprava i često fantastične geografije u manje vještim rukama mogli biti posve nepregledni. Takav raznolik stil predstavlja svojevrsnu kombinaciju preglednog pristupa kakav u pravilu krasi europsku tradiciju realističnog stripa i raskošnog vizualnog bombasta superherojskog stripa u kojem se jedan kadar često proširi na kompletnu tablu stripa kako bi se čitatelje što bolje uvukao u svijet čije fizikalne zakonitosti u pravilu odudaraju od onih u stvarnom svijetu.

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Armanini Ivana

mafest

Blanco Fernando

mafest

Volante Frederic

mafest