Image default

Volante Frederic

Frederic Volante rođen je 1975. u Etterbeku u okolici Bruxellesa. Karijeru strip-crtača započeo je u Italiji u izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore na serijalu “Nick Raider” za koji potpisuje tri epizode. Nekoliko godina poslije postaje dio crtačkog staffa “Magičnog vjetra” Gianfranca Manfredija u kojem – što u olovci, što u tušu – potpisuje 7 epizoda. Za SBE radi i na horor fantasyju “Lukas” i “Lukas Reborn” Michelea Medde, jednog od trojice kreatora proslavljenog “Nathana Nevera”, za koji potpisuje tri epizode. Trenutačno je dio sjajnoga Texova crtačkog staffa gdje su mu scenaristički partneri poznati Claudio Nizzi i Moreno Burattini.

Na francusko-belgijskom tržištu Volante potpisuje “Les Z” scenarista Richarda Malka za izdavačku kuću Glénat. Priča prati četvoricu židovske braće koji u pedesetim godinama postaju utjecajni ljudi u svijetu francuskog organiziranog kriminala. U isto vrijeme sa scenaristom Laurentom Galandonom radi na projektu “Shahidas” za Bamboo. Strip tematizira organizaciju ženskih kamikaza na Bliskom istoku. Za izdavačku kuću Lombard, ponovno s Galadonom i uz scenaristički dodatak Franka Girouda, 2015. potpisuje serijal “L’Avocat”, o odvjetniku koji brani ženu optuženu za ratni zločin u Iraku.

Volantea karakterizira iznimno čist i jasan crtež čija snaga posebno dolazi do izražaja u prikazima facijalnih ekspresija i krupnih kadrova junaka koji u pravilu uvijek djeluju ikonografski i spremno za naslovnicu. Iskustvo koje je skupio tuširajući tuđe radove u njegovom stilu također se osjeti, ponajprije kroz upečatljivu upotrebu crno-bijelog kontrasta koji naročito dobro funkcionira u fantastičnom svijetu Meddinog “Lukasa”.

Karlo Rafaneli

Vezani članci

Portela Francis

mafest

Carrere Serge

mafest

Di Vincenzo Maurizio

mafest